AAVP ARCHITECTURE - BAT - 170 Accomodations and shops
  1. Home
  2. Award 2019
  3. Housing
  4. BAT - 170 Accomodations and shops

BAT - 170 Accomodations and shops

AAVP ARCHITECTURE

Housing / Completed
AAVP ARCHITECTURE

On parcel 04b, between the new street and the new Martin Luther King urban park, the project stands out with two distinct constructions, alternating full and empty places and offering in its center a privatized garden as a continuation of the park. «Such a design allows the building to release remarkable views of the city. This choice made it possible to build upwards and on a larger scale, in order to feel like living in the sky.»
Vincent Parreira Atelier Architecture AAVP and Aires Mateus e Associados agencies suggest the writing of a structural mantilla that evoking fragility.
A delicate and protective cover encases the building. A white concrete exoskeleton creates the identity of the highest construction, revealing discreet living spaces, terraces, and continuous balconies.
A monumental rift divides this large building, multiplies perspectives on the urban landscape and creates new ways of high-rise living. Vincent Parreira: «By a subtle game of elements replaced along the public space, the construction emerges according to the views, like a city made of bodies and transparencies. A piece of territory is fi xed from the ground to the sky.»
The building, rises up to 50 meters and is located on the north-west side, along the park entrance, while the lower buildings are built up against the lot 04a, alongside the neighboring base, creating a suburban scale facing the park.
The landscaped garden becomes a negative piece to the buildings and a transition landscape between the park and the street. It participated to the distinction of the buildings, which project an image of lightness and fragility.
«First and foremost, this garden is an empty place. The project is made to emphasize this mptiness. We chose to add a chromatic difference between these two constructions, in order to characterize the emptiness, which should not only be read as a link between two volumes perpendicular to the park. We underline the distinction with their scale and their urban position.
The building is two-tone. One part is white, monochrome, drawing the building form limits.
Its imposing mass helps distinguish the first building from the second, which is black with golden highlights, it preserves the same constructive principles but establishes another relation with the central garden, based on erasure, like an absence. This disparity dialogues and enriches itself with the surrounding vegetation.» (Vincent Parreira).
Great care is put into the apartments quality standards thanks to large outdoor spaces: narrow continuous balconies Haussmann-inspired extend towards large terraces. On these, well-known forms restore the scale of domesticity to these large buildings. Vincent Parreira:
«The mention of archetype, here the archetype of the house, makes the design of the building more beautiful. This construction reinvests the Parisian tradition with great sensitivity.»

Credits

 Paris 75017
 Kaufman&Broad
 04/2018
 12604
 35000000
 AAVP ARCHITECTURE and Aires Mateus e Associados
 Vincent Parreira, Eric Crochu, Manuel Aires Mateus, Jorge P. Silva
 Luc Boegly

Curriculum

Vincent Parreira is a French-Portuguese architect born in Paris in 1969. He graduated with a degree in architecture from École Nationale Supérieure d’Architecture de Paris La Villette and founded his studio AAVP ARCHITECTURE in Paris in 2000. He won a mention at the 2011 Equerre d’Argent award for the municipal school complex in Saint-Denis (93), was nominated for the same award in 2012 with ATOLL, a retail eco-park in Angers (49) and was the winner of the Grand Prix d’urbanisme et d’architecture de la Haute-Normandie (urban planning and architecture award) for the ATELIER culture center in Gournay-en-Bray (76). These awards stem from the added value offered,based on bringing together aesthetics and function, at the same time blending into the context. Vincent Parreira also designed 69 social units in Paris. This project was shortlisted for the 2016 Equerre d’argent and won the 2017 ArchiDesignClub Awards in the mixed-use category.

Community Wish List Special Prize

Cast your vote

The voting session is closed

Tag
#Shortlisted #Residence  #Residential complex  #Concrete  #Aluminum  #AAVP Architecture   #France  #Paris 75017 

© Maggioli SpA • THE PLAN • Via del Pratello 8 • 40122 Bologna, Italy • T +39 051 227634 • P. IVA 02066400405 • ISSN 2499-6602 • E-ISSN 2385-2054