KNS Architects - Vinaya
  1. Home
  2. Award 2019
  3. Education
  4. Vinaya

Vinaya

KNS Architects

Education / Future
KNS Architects

VINAYA, GANDHINAGAR, INDIA

Plot Area: 2000 Sq. M
Permissible Built Up Area: 8000 Sq. M
Built Area: 8000 Sq. M
Height Restriction: 25M

The Context

The Indian way of living is influenced by interactive community living spaces. The key component of any educational environment is communication and interaction keeping students actively engaged with the content and each other; helps promote student success and leads to true innovation.

The ‘Vinaya’ is inspired from these components bringing culture and function together to achieve the most desirable environment for education.

The Brief

The site is an annexure of the University Campus surrounded by a playground on its south east, existing hostel block on its south west, main road on the north east and an open land on the north west.

The challenge was to spatially orchestrate four diverse functions - lecture hall, administration, multi-purpose hall and hostel block keeping them connected and distant at the same time.

The key factor in the design process was to enhance student interaction, within the indoor spaces that percolates outward and interacts with the landscape around it. Another challenge was to consume the permissible built up area within the height constraints.

Design Approach

The pols of Gujarat are a symbol of community living and interactive spaces from the 18th century and are an important character of the urban scape of the region. The design takes inspiration from the pols bringing together architecture ,culture and education.

Part of the structure is scooped out to create a quadruple height void inspired from the pols.

The void invites the outside green into it creating a promenade for students and enhancing interaction. The amphi-theatre is enveloped with skylight establishing a visual dialogue within the indoor and outdoor.

The interactive spaces extend vertically in the void in the form of the library jutting out like a floating cuboid and forming an entrance canopy. The terrace sits above the library and is physically connected through ramps and visually connected through skylights and an abstract mural wall.

In ancient india, it was believed that true learning begins with nature, the concept of Gurukul where students imbibe knowledge while living with the guru. Vinaya (education and discipline) is an ideal framework mixing the functions (lecture hall, administration, Hostel and multi-purpose hall) with the sanghas (interactive spaces) giving the vibe of Forest around it.

The abstract mural brings in the essence of the ancient times into a quadruple void creating an interactive space. The mural is inspired from the trees in a forest indicating the connection of the inside with the outside green space and at the same time the feeling of being amidst the nature

Credits

 Gandhinagar
 12/2020
 8000
 1750000
 KNS Architects
 Kanhai Gandhi, Neemesh Shah, Shresht Kashyap, Santosh Jadhav, Payoja Jain

Curriculum

KNS Architects is a multi-disciplinary, national & international award-winning design firm, was established in 1997 with an objective of creating contextual, artistic & bespoke design solutions.
A vision of Ar. Kanhai Gandhi, Ar. Neemesh Shah and Ar. Shresht Kashyap, the studio believes in looking at each project with a fresh, new perspective, a fact that finds resonance in our belief in creating vibrant, out-of-the-box solutions that strike the right note between practicality and aesthetics; constraints and aspirations.
KNS Architects has received various National & International awards such as ‘International Design & Architecture Award (London), Icons of Spaces Award by Bergs (Singapore), IIID Award, AICA Award, ArchiDesign Award, Kohler Abaraxus, Grohe NDTV Award, Realty Plus Excellence Award, Ace of Space, Tade Awards, VM&RD Awards, Index Excellence Award etc; and wide media coverage in various national and international magazine and coffee table books worldwide.

http://www.knsarchitects.com


© Maggioli SpA • THE PLAN • Via del Pratello 8 • 40122 Bologna, Italy • T +39 051 227634 • P. IVA 02066400405 • ISSN 2499-6602 • E-ISSN 2385-2054