James Carpenter Design Associates - Frost Amphitheater Renewal
  1. Home
  2. Award 2018
  3. Public Space
  4. Frost Amphitheater Renewal

Frost Amphitheater Renewal

James Carpenter Design Associates

Public Space  /  Future
James Carpenter Design Associates

Stanford University invited James Carpenter Design Associates (JCDA) to a redevelop the Frost Amphitheater, built in 1937. The goals were to envision a new canopy to provide shade and protection for 2,500 seated patrons and to renew the stage, back of house, entries and circulation.

JCDA’s approach is founded on preserving the integrity of the site, a six-acre man-made bowl and open air forum with a powerful sense of the sky. A minimal and elegant intervention, the Sky Reflector Canopy, developed with Schlaich Bergermann and Partners, is a lightweight tensile structure with a deployable roof canopy, buoyantly suspended within the site’s topography and natural setting.

Matching the site's topography, the uplifting double curved cable-net form welcomes visitors and accentuates the stage as a point of focus. The translucent fabric canopy is deployed along the cable-net’s fanning array of longitudinal cables, providing shelter from sun or rain and enhancing the amphitheater’s existing micro-climate.

When the canopy is retracted, sky reflectors set parallel to the stage become visible above the net’s transverse cables. When viewed from the rear of the amphitheater’s bowl to the south, these arcing linear reflections visually stack together to create a wide periscopic view of the northern sky. As viewers descend toward the stage, the reflectors and structure almost disappear. This powerful poetic light effect, suspended between earth and sky, is in constant dialog with the changing atmospheric conditions of the outdoor environment.

In merging art, engineering and an environmental approach to place making, the Sky Reflector Canopy is an innovative architectural instrument that celebrates this extraordinary site’s character, a site that transforms academic and social rites of passage into experiences vividly remembered by generations of students and alumni.

Technical Information:

CELEBRATION OF SKY AND NATURAL SURROUNDINGS
1. Maintains the character of the Amphitheater and touch it as lightly as possible
2. Maintains an all-grass Amphitheater
3. Allows openness to the sky - maintain the landscape/sky relationship
4. Allows openness on all sides to connect to the landscape from all vantage points
5. Suspends the roof between earth and sky
6. Sky reflectors transform the delicate structure into a poetic expression of shifting atmospheric colors, both day and night

LIGHTNESS
1. Has the lightest and most transparent structure
2. Has a gentle, fluid, singular shelter for BOTH stage and seating area
3. Has a welcoming form that embraces the bowl
4. Has optimal/minimal stage framework for maximum flexibility for events

ENVIRONMENTAL
1. Provides sun and rain protection plus environmental control to extend the seasonal use of the Amphi¬theater by several months
2. Provides a deployable roof that can be tuned to existing environmental conditions
3. Deployable roof environmentally controls the thermal comfort of the bowl: cooler in summer and warmer in winter
4. Canopy can be used by Stanford University’s Woods Institute to engage students in environmental data collection of the bowl to devise and program the active use of the deployable roof to improve thermal comfort
5. Maintains and enhances natural breezes within the bowl
6. Maintains balance between comfort and openness
7. Produces an enclosure/roof that is specifically unique to this Stanford site and environment
8. Produce an enclosure/roof that is both innovative yet based upon proven technology and materials

MATERIALS
1. Uses only the most durable and proven materials
2. Primary structure stainless steel cables and Galvan cable and carbon steel masts
3. Tenara fabric: 20 year factory full replacement warranty, projected operable life 40+ years
4. Mechanical system: following manufacturers maintenance procedures: indefinite
5. JCDA/Schlaich Bergermann optimize the design of the foundations and minimize impact on landscape to assure economy
6. Primary cost of Sky Reflector Net is the permanent cable net structure and foundations (80% - 90%).
7. Fabric and mechanical system is a minor percentage of overall cost

Refer to Axonometric for retractable cable-net canopy details.

Credits

 Stanford
 Stanford University
 12/2020
  6'605
  13'000'000
 James Carpenter Design Associates
 James Carpenter, Richard Kress, Joe Baisch, Xavier Schirlin, Allison Wills
 Engineer: Schlaich Bergermann and Partner; Lighting/Accoustics: ARUP; Daylighting/Environmental: Carpenter Norris Consulting
 Mechanical Engineers for Deployable Roof: ECCON; Fabric: SEFAR; Cable: Pfeifer Cable; Stage Structure: Pohl; Masts: Cimolai Technology
 James Carpenter Design Associates / Video & Renderings: Brooklyn Digital Foundry

Curriculum

James Carpenter works at the intersection of architecture, fine art, and engineering, advancing a distinctive vision based on the use of natural light as the foundational element of the built environment. The cross-disciplinary design firm James Carpenter Design Associates was founded in 1979 to support the application of these aesthetic principles to large-scale architectural projects. Carpenter’s work is driven by a deep awareness of materiality and craft as a means of enhancing the individual human experience within the built environment.

Carpenter has been recognized with numerous national and international awards, including an Academy Award in Architecture from the American Academy of Arts and Letters, the MacArthur Foundation Fellowship and the Smithsonian National Environment Design Award. He holds a degree from the Rhode Island School of Design, and Harvard University’s Graduate School of Design and a Mellon Teaching Fellow at the University of Chicago.

http://www.jcdainc.com/projects/sky-reflector-canopy

Community Wish List Special Prize

Cast your vote

The voting session is closed

Tag
#Mentioned #Steel  #Aluminum  #Reinforced concrete  #Wood  #Fabric  #Cultural center  #Mixed use  #Leisure  #University  #Stanford  #California  #Public space  #James Carpenter Design Associates 

© Maggioli SpA • THE PLAN • Via del Pratello 8 • 40122 Bologna, Italy • T +39 051 227634 • P. IVA 02066400405 • ISSN 2499-6602 • E-ISSN 2385-2054