NOA - Network of Architecture - Messner
  1. Home
  2. Award 2018
  3. Kitchen Design Special Contest
  4. Messner

Messner

NOA - Network of Architecture

Kitchen Design Special Contest / Completed
NOA - Network of Architecture

Messner:
“A childhood dream comes true”
______________________________________________________________________________
FACTS & FIGURES:
Location: Seis am Schlern - Kastelruth / Siusi allo Sciliar - Castelrotto (I)
Sea level: 1.050 m
Typology: Private house
Cubature: 1.100 m3
Architecture: noa* (network of architecture)
Design: noa* (network of architecture)
Date of commencement: spring 2015
Date of completion: December 2017
______________________________________________________________________________
noa* (network of architecture) puts an old childhood’s dream into reality and packs a modern and complex cluster into a traditional and for the place typical shell.

“...when I think back to my childhood, there was nothing better than to jump into the fresh hay.” - Stefan Rier
______________________________________________________________________________

The new house in the historic village centre of Seis / Siusi (IT) is the renaissance of the historic ‘Messner Haus’. The architecture of the ‘Messner Haus’ is based on the traditional building typology and is therefore formed of a stone plinth for the lower levels and a wood frame construction for the upper floors. The aim was to pursue with existing building elements: The pitched roof and the balconies were absorbed in the new design. The house is softly implemented in the cluster and the historic appearance of the village.


ARCHITECTURE: OLD AND NEW = HOUSE MESSNER

The typical farmhouses of the area consist of a base in stone and a wooden timber frame structure that forms the stable above were the inspiration for the design of the Messer Haus: The lower part is created of a massive volume with plastering on which a three storey high timber structure is sitting. Window openings are positioned selectively on five parts of the building and claim the dialogue with the surrounding. From the roof terrace you have a stunning view of the mountain scenery and the Schlern.

THE “GUTE STUBE” AND THE CUBE

The interior design is also shaped by the architectural supporting structure; different cubes and terraces are tied in the framework. The architecture wants to respect the genius loci while the interior design interprets space in a contemporary way.

The private rooms such as bedrooms, bathrooms and sauna are located in the secluded and plastered cubes that hang in the framework. As a result of the complex fabric of the different spaces interesting sight contacts are produced. Light flows through the whole arrangements of spaces, through the spaces in between the cubes. A constant dialogue in between the inhabitants, and public and private spaces is claimed.

THE MESSNER KITCHEN

The kitchen covers a total of 20m2. It’s iconic central piece petrudes out in a manner that gives this massive block, filled with draws, dishwasher and every practical function a kitchen could dream of, a sense of weightlessness. The entire kitchen unit is tiled with handmade clay tiles backed and glazed by Domenico Mori. The top surface is crafted out of a single galvanized 8mm brass piece. Other highlights include: The stove, which is an Electrolux gas hob, the exhaust is handmade by a tinsmith, while the electrical appliances coming from Miele, the faucets from Cristina Rubinetterie and the clay lamps from Karman.
The cupboards behind the cooking area are open and serve as a storage for glasses, pans, spices and diverse cooking equipment, which can also be closed off by a sliding door, creating the feeling of a clean wall, which only if known, opens up to reveal its treasures. On the left side of the kitchen you can find the refrigerator, freezer and oven and through a glass door with a sleek black grid you can find the pantry and storage rooms.

Credits

 Siusi
 Stefan Rier
 12/2018
 20
 Stefan Rier
 Stefan Rier
 Alex Filz

Curriculum

noa* is the essential expression of a collaborative work-ethos: the young team of architects & designers, led by founders Lukas Rungger and Stefan Rier and based in Bolzano (Italy), explores and examines interdisciplinary methods of design, continuously evolving depending on both nature and requirements of each project. By following the concept of „emergence“, where the whole is perceived as being far greater than the sum of its parts, a holistic approach and strategy is central to noa*s way of conceiving design.

https://www.noa.network

Community Wish List Special Prize

Cast your vote

The voting session is closed

Tag
#Finalist #Italy  #noa* network of architecture  #Siusi 

© Maggioli SpA • THE PLAN • Via del Pratello 8 • 40122 Bologna, Italy • T +39 051 227634 • P. IVA 02066400405 • ISSN 2499-6602 • E-ISSN 2385-2054