FCstudio - Kitchen box
  1. Home
  2. Award 2018
  3. Kitchen Design Special Contest
  4. Kitchen box

Kitchen box

FCstudio

Kitchen Design Special Contest / Completed
FCstudio

KITCHEN BOX:
Description
Box house, located in the city of São Paulo, was designed by a young architect, to himself. The form respects the context of the block and makes it appear that it has always existed in that context. From the street, the house emerges from the wall like an opaque, unopened, discreet box.

In the same way the kitchen was conceived. Like a box made up of a single material that, when it joins the toilet and lobby, forms a functional island and organizes the rest of the ground floor. Through the isometric perspective it is possible to perceive that the kitchen is a fundamental element in the organization of the circulation of the whole ground floor of the house. The rest is composed of large glass doors that integrate the internal and external area.

The floor is slightly raised compared to the rest of the house and the ceiling is slightly lowered. Also, the colors are darker. All this was done to emphasize the idea of functional island that I commented above in the text.

The colors are sober and we used the production (vases, frames, lamps, etc.) to create some points of exception. Therefore, the kitchen is in harmony with the rest of the house in concept, chromatic and functionality.


BOX HOUSE:
Description
Located in the city of São Paulo, Brazil, the box house was designed by a young architect, for himself, as a floating opaque box.
The main challenge was to build a corner house that took full advantage of the terrain and natural light, keeping privacy from the street as much as possible, and at the same time, conversing with the volumetry of the existing block. Therefore, the box house establishes three types of relationship with the surroundings:
The ground floor can open fully for the tropical landscaping of the 10x20m terrain integrates with it, where the boundary between inside and outside is weakened. It is worth mentioning that the floor is all free, except for the kitchen and toilet that function as a "functional island", which separates the served and servant areas.
On the upper floor, the opposite occurs. The main creative point is the mutability of the façade. It can either close completely or open through steel doors that block the direct sunlight, guarantee the privacy of the street's public eye, enhance safety and acoustically isolate the intimate area (street noise and also the nearby airport ).
The roof garden, on the third floor, works as an urban belvedere as it allows the observation of sunrise / sunset and surroundings from a high point in a neighborhood composed only by low houses.
The determination of the volumetry was almost like a "fit" in the existing block, considering the heights of the neighbors and their setbacks to avoid unnecessary medians and showed respect to the surrounding. We start from the maximum perimeter allowed by law and subtract the internal courtyard, the vertical circulation and the zenithal openings. Thus, we guarantee natural lighting and ventilation to all rooms in the house, without exception, despite having two of its facades leaning against neighbors and without any openings.
The structure of the house is metallic, with the exception of the concrete slabs, dimensional slender and constructive speed. The architect/resident wanted to shorten the construction period because he was in a hurry to move. This fact was further strengthened by the adoption of prefabricated elements, although only 5% of the houses in Brazil use this technique.
The functionality of the house is based on the concepts of modern architecture. For a possible transformation in the future, the house already contains the necessary infrastructure for the conversion of the upper room into two suites. Thus, the two existing zenithal openings would be responsible for the illumination and ventilation of these two possible bathrooms. The third zenithal opening, above the suite's showers, allows the steam to escape and sunlight into the space. Each of them is "oriented" in a different way, making the solar intensity different and this change throughout the day.
The materials are sincere. Glass, wood, and steel show themselves in their essence, without intermediaries. Interior decoration was also proposed by the same architect and establishes a harmonious dialogue with the architecture that he proposed.
The garden on the roof and raised floor contribute to the sustainability of the residence, as they cool the entire upper floor, important in a country of intense summer. The heating of the water occurs through solar energy, the ventilation system is crossed and natural, the large openings and the abundant landscaping proposed internally to the ground, externally in the public sidewalk and vertical gardens make with the box house is balanced energetically in its context.
It is a contemporary proposal discreet to the public eye, which respects the volumetric context, the climate and takes advantage of the architect/resident's beliefs to define spaces.

Credits

 São Paulo
 Flavio Castro (the architect)
 12/2017
 13
 Flavio Castro
 Flavio Castro
 Pedro Kok

Curriculum

FCstudio was founded by the architect Flavio Castro after a five years’ period in Brazil by Mackenzie and three years of master's degree in Spain by the UPC. Before and during this period, he collaborated with some national and international offices.
Founded in 2003, the studio currently has a multidisciplinary team formed depending of the complexity of the work. The architectural designs reflect Flavio Castro's understanding of architecture and take into account the constant technological and human changes.
The theoretical basis, added to project and construction experiences for more than 15 years, make the office a complete production nucleus.
He has received important awards such as the IAB – Brazil´s Institute of Architects, WAF (World Architecture Festival - Singapore), LICC (London International Creative Competition), IPA (International Property Awards - England), IDA (International Design Awards – EUA), WA (World Awards - Brazil), etc.

http://www.fcstudio.com.br/

Community Wish List Special Prize

Cast your vote

The voting session is closed

Tag
#Shortlisted #Brasil  #São Paulo  #FCstudio  

© Maggioli SpA • THE PLAN • Via del Pratello 8 • 40122 Bologna, Italy • T +39 051 227634 • P. IVA 02066400405 • ISSN 2499-6602 • E-ISSN 2385-2054