ENOTA - Wellness Plesnik
  1. Home
  2. Award 2018
  3. Interior
  4.  

Wellness Plesnik

ENOTA

completed
ENOTA

Hotel Plesnik is a boutique family hotel found in the heart of a nature park. Its exceptional location at the end of a glacial valley offers an unforgettable view of the majestic peaks of the Alps. As Logarska Valley is claimed by many to be one of the most beautiful valleys in Europe, the amazing view of this natural wonder was the obvious choice for one of the leading motifs in the renovation of the hotel's wellness centre. Much of the space of the pre-existing wellness centre was originally taken up by a small, organically shaped pool which opened onto a tanning deck directly in front of the building. To recover the space needed for new programmes, the pool was in part replaced by a large whirlpool, while a section of the former pool shell closer to the view of the valley was repurposed as a sunken circular resting area featuring a fireplace. The sun deck has been extended with a natural swimming pool, which makes up for and expands on the deleted interior water surface, while the reflection in the water further accents the beautiful view. Despite natural filtration by means of aquatic plants, the new pool is unequivocally rectilinear in shape and as such designed to be a continuation of the building rather than the surrounding landscape. Referencing the interior resting area with the fireplace, a relaxation area with a fire ring has been placed in the middle of the water surface outside. Using the space, the visitors of the new wellness centre witness a never-ending dialogue between water and fire, two basic natural elements accentuating the incredible backdrop of the surrounding hill range. The entire ambient of Wellness Plesnik is designed using local materials exclusively. The undulating interior walls were necessitated by the markedly awkward and heterogenous construction design of the existing space. A relaxed placement of interior divides envelops and conceals all the irregularities and forms a fluid space terminating in the valley itself. The pebble-laid walls of the space physically transition also into the exterior and optically divide the sun deck into three functionally diverse parts. The facade between the divisions is fully encased in glass and replaces the former arch-head windows. The enlargement of the facade openings further connects the interior space of the wellness centre with the picturesque exterior and reduces its presence in the space despite the actual expansion of the basic volume.

Credits

 Logarska Valley
 Plesnik turizem in marketing
 09/2017
 560
 ENOTA
 Dean Lah, Milan Tomac, Nuša Završnik Šilec, Peter Sovinc
 Art tehnika
 Eko stil, Original Chapel Parket, Ideal Work, Metalglas, Sentiotec, JUB
 Miran Kambič

Curriculum

Enota was founded in 1998 with the ambition to create contemporary and critical architectural practice of an open type based on collective approach to development of architectural and urban solutions. Constant changes and new complex situations in the world around us drive us to think about new architectural and urban solutions. In order to be able to produce answers to those new questions we believe it’s time to surpass the boundaries of conventional discipline set mainly by our cultural backgrounds. Enota’s team of architects focuses on research driven design of the environment where study of contemporary social organizations and use of new technologies are interwoven to produce innovative and effective solutions. Enota’s solutions are strongly influenced by research, reinterpretation and development of social, organizational and design algorithms that derive from nature. The result is always a strong binding of the buildings with the environment that surrounds them.

https://www.enota.si/galerija/2018011212592107?mode=selection

Wish
Received Votes

The voting session is closed