Marte.Marte Architects - House Of Yards
  1. Home
  2. Award 2017
  3. House
  4. House Of Yards

House Of Yards

Marte.Marte Architects

House  /  Completed
Marte.Marte Architects

House Of Yards

Despite its footprint of 38 x 19 meters the “House of Yards” has a very light, delicate touch. The rectangular-shaped house with its soft wooden core was built into a slope, on a site overlooking the Rhine Valley, which lies between the Austrian state of Vorarlberg and the Swiss canton of St Gallen.

Due to two closed facades the "House Of Yards" has a hermetical appearance from the street. The two other sides open up to the beautiful landscape. Two frameless windows and two breakthroughs interrupt the facade to draw a view over the valley as far as the Swiss mountains. Four patios resp. courtyards bring the additional light deep into the house and give the project its name. The biggest one holds a pool and is, so to speak, the sun deck. A band of concrete stretches across the open side of the courtyard, framing the view of the valley. A further patio set behind large metal door contains a flight of concrete steps that lead down to the front door. Two smaller slits in the plan are filled with gravel and planting, completing the house's four courtyards.
Kitchen, bedroom and living space are all on one level and are arranged in a U-shape, wrapping around the pool deck with large expanses of glazing. The entire house is conceptualized as an open floor plan, the rooms merge into one another. Downstairs, the smaller lower ground floor contains a wine cellar, three guest rooms for the client's children and a laundry room.

The material strategy has been to use a limited number of high quality materials. The exterior of the building consists of exposed concrete and enodised aluminium (front door and garage door). The interiors are featured with exposed concrete and timber wood cladding (oak) and wooden floor made of oak.

net floor area 1.493,8m²
built-over area 432,4 m²
total floor space 448,4 m²
construction volume 1542,2 m3
number of storeys 2
building costs -

Construction reinforced concrete
facade: exposed concrete
indoor: exposed concrete, timber
wood cladding (oak)
flooring wood oak
heating brine-to-water-heat-pump
with depth drilling
windows wooden frame with triple
glazing

Credits

 Röthis
 Private
 02/2014
 448
 0000
 Marte.Marte Architects
 Bernhard and Stefan Marte
 Schertler-Alge GmbH
 Marc Lins Photography

Curriculum

Despite its footprint of 38 x 19 m the “House of Yards” has a very light, delicate touch.
The rectangular-shaped house with its soft wooden core was built into a slope, on a site overlooking the Rhine Valley. Due to two closed facades it has a hermetical appearance from the street. The two other sides open up to the landscape. Two frameless windows and two breakthroughs interrupt the facade to draw the view over the valley as far as the Swiss mountains. Four patios resp. courtyards bring the additional light deep into the house and give the project its name. The biggest one holds a pool and is, so to speak, the sun deck. Kitchen, bedroom and living space are all on one level. The lower floor contains guest rooms (for the adult children), laundry facilities and a wine cellar.

http://www.marte-marte.com

Community Wish List Special Prize

Cast your vote

The voting session is closed

Tag
#Shortlisted #Austria  #Aluminum  #Concrete  #Wood  #Residence  #Wood Cladding  #Reinforced Concrete Structure  #Röthis  #Marte.Marte Architects 

© Maggioli SpA • THE PLAN • Via del Pratello 8 • 40122 Bologna, Italy • T +39 051 227634 • P. IVA 02066400405 • ISSN 2499-6602 • E-ISSN 2385-2054