Neri&Hu Design and Research Office - New Shanghai Theatre
  1. Home
  2. Award 2017
  3. Culture
  4. New Shanghai Theatre

New Shanghai Theatre

Neri&Hu Design and Research Office

Culture / Completed
Neri&Hu Design and Research Office

Project Name: New Shanghai Theatre
Site Address: No.1186 Fuxing Zhong Lu, Shanghai
Project Type: Architecture Renovation and Interior Design
Interior Architect & Interior Designer: Neri&Hu Design and Research Office
Design Period: October 2012 – November 2016
Gross area for renovation: 845 sqm
Special Features: Theatre, Black box theatre , Exhibition Area, Auditorium, Lobby, Public Building, Entry plaza, Stage, Sky light, box office

Occupying the site of a former theater dating from the 1930s, the existing building had undergone a series of renovations over the decades, during which much of the original character and architectural detail had been stripped away. The resulting building as we found it had become a pastiche of various styles and programmatic uses. As such, the primary design challenge was to recall the clarity and unity of the historic building in all its grandeur, while creating an architecture that would not only be relevant today, but have the potential to become a lasting and significant landmark in modern Shanghai.

From the street, the building reads as a heavy stone volume hovering just above ground level, lodged firmly between its neighbors, it announces its presence unabashedly. Encased entirely in stone, the upper two floors relinquish any outwardly visible openings in favor of vertically carved apertures. Drawing inspiration from the theatrical acts which take place within, the carved spaces of the interior and exterior atriums were conceptualized as series of dramatic scenes; scenes of varying spatial and lighting configurations are experienced as one moves throughout the space, intensifying as one explores deeper into the building. Several apertures takes advantage of the changing light conditions throughout the day to create an ever-changing and dynamic environment while supplemental evening lighting mimics these conditions for added drama.

To guide theatergoers into the building, fluted bronze walls—reminiscent of a theater curtain cloaking the drama of the main stage behind it—provide a sense of weightlessness in contrast to the heaviness of the stone above. The entry and ticketing area are recessed back from the pedestrian walkway in order to create a covered plaza that is not only a shelter from the elements, but gives public space back to the street and begins to blur the boundaries of public and private. As such, the public at large, or any casual passerby, is permitted to glimpse and experience part of the building’s theatricality, with or without a ticket.

Credits

 Shanghai
 11/2016
 845
 Neri&Hu Design and Research Office
 Lyndon Neri & Rossana Hu (principals in charge) Ziyi Cao (associate) Tony Schonhardt (senior associate) Lei Zhao (senior architecture designer) Fongwin Huang (senior project manager) Yifei Lu (architecture designer) Nicolas Fardet (associate in charge of product design) Xiaowen Chen (senior product design) Christine Neri (associate in charge of graphic designer) Siwei Ren (senior graphic designer) Haiou Xin (graphic designer)

Curriculum

Lyndon Neri and Rossana Hu are the Founding Partners of Neri&Hu Design and Research Office, an inter-disciplinary international architectural design practice based in Shanghai, China, with an additional office in London, UK. Neri&Hu are named Maison&Objet Asia Designers of The Year 2015 and Wallpaper* Designer of The Year 2014. In 2013, they were inducted into the U.S. Interior Design Hall of Fame. Their practice was the 2011 INSIDE Festival Overall Winner, won AR Awards for Emerging Architecture in 2010 by Architectural Review and one of the Design Vanguards in 2009 by Architectural Record. Other than architectural professionals, Lyndon Neri and Rossana Hu have been actively involved in teaching and research. They have been invited to speak, exhibit and judge for many prestigious events and programs all over the world.

http://thepractice.neriandhu.com/index.php?q=content/new-shanghai-theatre

Community Wish List Special Prize

Cast your vote

The voting session is closed


© Maggioli SpA • THE PLAN • Via del Pratello 8 • 40122 Bologna, Italy • T +39 051 227634 • P. IVA 02066400405 • ISSN 2499-6602 • E-ISSN 2385-2054