SANJAY PURI ARCHITECTS - RESERVOIR
  1. Home
  2. Award 2016
  3. Office
  4. RESERVOIR

RESERVOIR

SANJAY PURI ARCHITECTS

Office  /  Future
SANJAY PURI ARCHITECTS

This site is located in Rajasthan amidst desert land where water is a scarcity and temperatures are in excess of 40C through 8 months of the year.

The site is steeply contoured and the land forms a natural water collection pit from the surrounding land. To capitalize on the water collection that the site naturally has, stepped wells located in Rajasthan since centuries were studied and the design of the built form is directly inspired by the form of the ancient stepped wells.

Office spaces are created on the two north facing sides gradually stepping down at each level along the existing contours generating north facing landscaped terraces fronting each office.

The opposite south facing sides are shaped into open stepped platforms along the site’s contours further generating landscaped spaces and creating a large community space as the traditional stepped wells had.

Externally the southern side is protected by earth berms that rise to create sheltered parking spaces with lower berms on the northern sides.

The office spaces at each level vary from 6 to 7.5 meters in depth thus ensuring that there is sufficient natural light penetrating all the spaces & no need of artificial lighting through the day.

Opening into terraces facing the water reservoir & the north, the internal spaces will extend visually to the outside while each office space can use the external spaces.

The design is responsive to the site contours, the climate of its location and to the need of its users, generating office spaces that require much lower energy consumption due to their orientation while imbibing the traditional architecture prevalent in the region since centuries and creating a large water catchment area in response to the water scarcity prevalent in the location.

The entire structure will be built in local Chittorgarh sandstone available in close proximity of the site.
The design is thus sustainable in numerous ways creating an energy efficient responsive architectural solution.

The offices while being a small part of a large 100 acre site, create a large community space that is usable by the residents of the township.

In addition the original water collection area is enlarged and will serve to augment the water requirement of the entire township.

The Reservoir is thus not only a sustainable office design but it extends to create a meaningful & contextual community space.

Credits

 RAS, RAJASTHAN. INDIA
 SHREE CEMENT LTD
 10/2018
  10'000
  5'250'098
 SANJAY PURI
 Sanjay Puri, Ruchika Gupta, Nandita Rebello, Omkar Rane
 -
 -
 -
 -

Curriculum

Winning the LEAF World Future Building of 2015, being the overall winner of MIPIM Architectural Review Future Projects 2014 at Cannes, France and winning 3 A + Architizer Awards in New York in 2014, Sanjay Puri Architects have now won 74 international architecture awards. The Chicago Athenaeum Museum of Architecture & Design’s International Architecture Awards in 2014, 2012 & 2011. The World Architecture Festival Awards in 2015, 2014,2012, 2011 & 2010, 9 World Architecture Community Awards U.K and the Hospitality Design Awards New York 2015,2012 & 2010 are some of the other awards won by the firm in last 3 years. With 74 international awards and 72 national awards, the firm has architectural projects in Spain, Montenegro, Mauritius, Abu Dhabi, Dubai, Montreal and Dallas in addition to projects in 40 Indian cities.

http://www.sanjaypuriarchitects.com

Community Wish List Special Prize

Cast your vote

The voting session is closed

Tag
#Mentioned #Asia  #India  #Offices  #Sanjay Puri Architects  #The Plan Award  #Rajasthan 

© Maggioli SpA • THE PLAN • Via del Pratello 8 • 40122 Bologna, Italy • T +39 051 227634 • P. IVA 02066400405 • ISSN 2499-6602 • E-ISSN 2385-2054