A²studio_projects and researches for alpine space - OVERLOOK ON LAKE GARDA. Agritur Maso Naranch, Val di Gresta (Southern Trentino, I)
  1. Home
  2. Award 2016
  3. Hospitality
  4. OVERLOOK ON LAKE GARDA. Agritur Maso Naranch, Val di Gresta (Southern Trentino, I)

OVERLOOK ON LAKE GARDA. Agritur Maso Naranch, Val di Gresta (Southern Trentino, I)

A²studio_projects and researches for alpine space

Hospitality / Completed
A²studio_projects and researches for alpine space

Located in Gresta Valley (Southern Trentino) at about 850 m/asl, Maso Naranch is a mountain estate overlooking the open landscape of the valley floor with a stunning view of Lake Garda.
Naranch is a place that embodies all the distinctive characteristics of this valley: the perfect exposure, soil fertility, cool climate of the middle altitude tempered by the gentle breeze of Lake Garda and, above all, the great panoramic views. It is no coincidence that in the local language the Val di Gresta is called Gardùmo (from the ancient Langobardic term 'garda/varda' = "lookout"), a name that embodies the panoramic character of the area.

The design programme provides the transformation of the old estate in a modern farm of organic agriculture that deals with agribusiness and agro-environmental education.
Since very small (only 4 guest rooms), the farm promotes a slow agritourism and offers a genuine hospitality in accord with the traditional rural philosophy of the mountain farm, but in a renovated form. So, great attention is paid to the wellbeing of the spaces inside, got applying natural construction principles and enhanced by an essential design and traditional at the same time. But above all, crucial importance is given to the relationships - visual and functional - with the landscape outside.
The goal is to get a farm attentive to the most modern organic farming techniques without altering the traditional rural image which represents the charm of this place.

For this reason, in the restoration of the ancient rural building, the working spaces are all housed in underground volumes, while the emerging parts of the new buildings reflect the form of the traditional terraced fields, supported by characteristic stone walls. In this way the new constructions are integrated discreetly into the surrounding countryside, while the original building, renovated, maintains its leading role.
Also the agricultural and scenic innovations reinterpret the original rural character. The secular fruit trees planted at the time of the opening of the fund are maintained, supplemented by new specimens with a symbolic role: walnut trees, chestnut and cherry, that are planted to mark the limits of the property, as local peasant tradition. The monumental erratic boulder, which suggested the location of the old rural building, is highlighted and valued as a landmark landscaped.
The ancient terraces, restored, host the Herbarium planted with several species of aromatic and perennial herbs and the vegetable gardens planted with the mountain vegetables that have made famous the Gresta Valley as "vegetable garden of Trentino". The wide field overlooking the Lake Garda is left free to enhance its role as inspiration point.

The original building has been fully restored using traditional building principles and materials: stone walls for vertical and wooden structures for horizontal ones. Great attention is paid to the visual permeability between inside and outside so that each inner space is related to the landscape and exploits the best sunlight conditions and ventilation, highlighting the most striking visuals.
This principle has also led the reconfiguration of the main facade windows, which have been expanded according to the incidence angle of the sun to create light effects and get environmental comfort and wellbeing.
Distribution: On the ground floor you will find the service spaces (as kitchen, pantry, office, workshop for herbs and vegetable conservation) and the common "living areas" (tasting, lounge). The first floor houses the accommodation of owners and the guest rooms.

The need for technical spaces for the farm, required the construction of a large underground volume, built inside the existing terraces and located on the east and west sides of the ancient building. Cover of such local acts as a "terrace-lookout", paved with planks of larch.
In this way the new volumes are perfectly integrated into the landscape, preserving the integrity of the rural scenery.

The project aims to harmonize the interior spaces with the exterior ones, creating a continuous interaction between them. All terraces and also the retaining walls have been preserved, restoring it only where necessary, but always with the use of original materials and traditional techniques.
On the side facing south a rustic paving in local stone creates a "farmyard" that has the purpose of mediating between the interior space and that of the large lawn stretching out towards lake Garda.
On the west side are been made some wooden platforms that serve as extension of the interior spaces. To the north - where are the entrances to the guest rooms - there is a little secret garden from which you can reach the terraces with aromatic gardens and the vegetable gardens.

Credits

 Naranch, Mori - Gresta valley, Trentino Südtirol (I)
 Azienda agricola Naranch (private)
 06/2014
 40000
 A²studio: Claudio Micheletti - Loredana Ponticelli - Cesare Micheletti
 Claudio Micheletti (project leader), Valter Fontanari, Cristiana Debiasi
 Costruzioni edili Vicenzi & Merighi snc – Pannone – Mori (TN)
 Adriano Bernardi (civil engineering), Arnaldo Ferrari (plant engineering)
 Paolo Sandri fotografo – A²studio (Claudio Micheletti)

Curriculum

A²studio (Trento, I) is an Engineering Ltd founded and led by three Partners – Cesare Micheletti, Claudio Micheletti and Loredana Ponticelli.
A²studio has designed a wide range of projects from the small scale of a private home to the large scale of spatial planning in mountain regions of high tourism vocation, including: alpine infrastructures (mobility and cableways); residential architecture and hospitality; landscape architecture; environmental planning; sustainable development strategies; research.
Selected works:
cableway Cavalese-Cermìs with stations, parking and covered wood bridge over Avisio River,
pedestrian and cycle bridges over Adige and Noce Rivers,
Cavalese bus station,
waste transfer station of Fiemme Valley,
Cross-country stadium Bondone,
renovation of Austro-Hungarian barracks of Viote and re-use as luxury hotel.
Spatial planning for territorial authorities and natural parks, including: environmental plan for Rosengarten, Stelvio National Park, Lavazé Pass.

http://www.naranch.it/

Community Wish List Special Prize

Cast your vote

The voting session is closed

Tag
#Hospitality  #Europe  #Italy  #Mori  #The Plan Award  #A2studio  #Wood  #Stone 

© Maggioli SpA • THE PLAN • Via del Pratello 8 • 40122 Bologna, Italy • T +39 051 227634 • P. IVA 02066400405 • ISSN 2499-6602 • E-ISSN 2385-2054