1. Home
  2. Architecture
  3. Tower on the Ting

Tower on the Ting

Wingårdh

Tower on the Ting
By Wingårdh -

There was an architecture competition to design the new courthouse in Örnsköldsvik in 1961. The winners were a group of then unknown architects named Augustsson, Jansson, Sjöberg, and Uusma. The result was an uncompromising concrete building, dedicated in 1967, that served its purpose well.

Times have changed, and the court system with them. Eventually the building was only being used a few days a year, and then only a portion of its many rooms.

Niklas Nyberg is the son of a painter, a local builder, and a colorful character in every way. He collects art by Bengt Lindström (1925-2008), an internationally recognized painter with roots in the area. Niklas’s home and office are full of Bengt’s paintings.

Niklas bought the old courthouse with the intention of constructing a tall apartment building on top of the exposed bedrock visible in the atrium. It struck me immediately that the contrast between the raw concrete of the courthouse and a colorful, maybe even glossy, addition might sing.

We drew up a basically square floor plan, which we then divided into squares like a hashtag. The center square carried the other eight. The layout had five apartments wrapped around this central core, with balconies in all four directions. There are ten similar but varied stories crowned by a rooftop villa for Niklas.

The color scheme is based on the art of Bengt Lindström and executed in glazed ceramic tiles. The building department liked the project at once, and quickly added the Tower on the Ting to its master plan.

Gert Wingårdh

Location: Örnsköldsvik, Sweden 
Client: Nybergs AB, Svensk Fastighetsutveckling 
Completion: 2014 
Gross Floor Area: 4.920 m2
Architects: Wingårdh Arkitektkontor 
Lead Architects: Gert Wingårdh, Fredrik Lyth 
Project Managers: Per Glembrandt, Lena Fagle 
Project Architects: Tobias Forsgren, Jonas Edblad, Aron Fidjeland, Tobias Fasth 
Contractor: PEAB 

Consultants 
Color: Magnus Carlén 
Structural: Tyréns through Fredrik Nordin 
Mechanical: Bravida Electrical: Abylunds El 
Fire: NRA 
Acoustics: ÅF 

Suppliers
Glazed Ceramic Tiles: Agrob Buchtal

Photography: © Tord-Rikard Söderström, courtesy Wingårdhs

Keep up with the latest trends in the architecture and design world

© Maggioli SpA • THE PLAN • Via del Pratello 8 • 40122 Bologna, Italy • T +39 051 227634 • P. IVA 02066400405 • ISSN 2499-6602 • E-ISSN 2385-2054