Swiss House XXXII Rossa - Sinusoïde, permanent work in situ by Daniel Buren & Davide Macullo - Davide Macullo Architects
  1. Home
  2. Architettura
  3. Swiss House XXXII Rossa - Sinusoïde, permanent work in situ by Daniel Buren & Davide Macullo

Swiss House XXXII Rossa - Sinusoïde, permanent work in situ by Daniel Buren & Davide Macullo

Davide Macullo Architects

Edited By Davide Macullo Architects - 23 August 2019

Swiss House XXXII represents the constant commitment to build with respect for the places we inhabit and to make every effort in helping our understanding of civilization. This is an opera that lies on the cusp between art and architecture, a living sculpture. Alongside its primary role in protecting man from the elements, it is an architecture that needs art to complete it. Daniel Buren: we involved him because during our own formative years he taught us the pleasure of synthesis in observing the beauty of nature through his recognizable signs. Today we have a permanent work of his in the heart of the Swiss Alps. We enter this space, built by the place: a fairytale, yet real; just as we want the world to be. The Calanca valley, when you go there, you forget the things that are known to you. In reality, the journey there is short, but it is a trip of a lifetime. Once inside, the valley closes behind you, and beyond opens the door to your dreams. Rocky walls, forests, undulating soft fields; the ceaseless work of centuries of men and women; it warms us. The rocks tell us the story of the birth of the earth, and how much it has had to move to give us this blessed place. Rossa is a place of memory where civilization comes from simplicity. Our task is to continue this art of love for this land through humble but enduring gestures. This village in the Swiss Alps, at an altitude of 1.100 meters, lies almost at the end of the valley, where the powerful force of nature expresses itself, its presence revealing to us our measure in the world. Building in this context means taking cue from the signs of the past in their essence, following the peace of a place that catalyzes energies difficult to describe. The apparent urban simplicity of the place is a complex interlace of balance between men and the stones used to build their own home. Nothing here is new. This physical and spiritual place still resists commoditization and each object placed in it is consumed and amalgamated with history and nature. Swiss House XXXII is placed spatially along a line of volumes of patrician houses that form an agglomeration around the village church. The new volume emphasizes this axis both physically and conceptually. The cross in vertical projection, the rounding of the edges and the simple torsion of the roof make it dynamic and reinterprets the archetype of the house. Just like the typical house as designed by children: two vertical lines, two diagonal line for the roof, and holes for letting light. This is the same thing, but completely different. It is the archetype re-invented to show that the reasons for building are inventive and inexhaustible and that buildings are our public art. Just as our surrounding nature is not always the same, but is in constant flux, changing and taking on new meanings depending on how we observe it. It is an enclosure that defines a dynamic space. The points of view and the light penetrations work on the perception of time, notably from the absence of the instantaneous speed of the sliding images we have grown used to. It is an unbroken line of emotions. Each aperture is calibrated and oriented towards selected views of the surrounding landscape. Each point is different and every breath of the landscape suggests different things. The basement is in reinforced concrete, the upper volume entirely in wood, without interpreting the traditional construction type of the Alps, but using it as it is. In the future, we will be able to print buildings directly on the site with material that solidifies on contact with air. The architect's work is to deal with the psychology of space, perception, and love for man.

Location: Rossa, Switzerland
Completion Date: 2017
Gross Floor Area: 300 m2
Project By: Daniel Buren & Davide Macullo
In Collaboration With: Mario Cristiani, Galleria Continua
Architect, Site Management, Landscape, Interior: Davide Macullo Architects
Client: Oksana Kudin, Davide Macullo
Main Contractor: Bianchi, Frei Holzbau

Consultants
Structural:
Belletti Molinaro, Frei Holzbau
Roof Cladding: Davide Bricalli
Building Engineer, Acoustics: Cimarolli
Electrical: Curti elettricista
Flooring: Manutecnica

Suppliers
Lighting: Antimo Bertolino
Furniture: Alias
Kitchen: La DECA cucine
Sanitary Ware: Laufen

Photography: Alexandre Zveiger
Photos-souvenirs: © Daniel Buren – ADAGP Paris /Davide Macullo
All images courtesy Davide Macullo Architects


© Maggioli SpA • THE PLAN • Via del Pratello 8 • 40122 Bologna, Italy • T +39 051 227634 • P. IVA 02066400405 • ISSN 2499-6602 • E-ISSN 2385-2054