Suvela Chapel - OOPEAA
  1. Home
  2. Architettura
  3. Suvela Chapel

Suvela Chapel

OOPEAA

Edited By OOPEAA - 28 March 2017

Suvela Chapel is located in Espoo, in Suvela, one of the most multicultural districts in the metropolitan area of Helsinki. Cultural diversity is both a rich potential and a challenge to the community. Attention to the needs of the culturally diverse community is a core principle in the project. In the design for the Suvela Chapel, the goal was to create a building that offers opportunities for a rich variety of activities and provides a framework for the residents to come together in a flexibly adaptable space. The building is used jointly by the Parish of Suvela, the Swedish Speaking Parish of Suvela, and the City of Espoo and it is open and accessible to all regardless of their religious affiliation. The chapel offers an easily approachable space with a human scale and an inviting atmosphere. The building serves many functions providing a home base for many different kinds of organizations and forming a dynamic place of activity. It is first and foremost a meeting place that serves members of the parish and other groups of people in the community alike.

Due to the relatively long, dark, and cold winters, communal indoor spaces play an important role as places for people to gather in Finland. Public buildings, such as schools and libraries, as well as churches and chapels offer spaces that are open to all. Providing schools, libraries and churches as places where people can come together in shared space has deep roots in the cultural tradition of Finland. The Suvela Chapel is part of this tradition.

All functions are placed on one level, and the building wraps into a single U-shaped entity forming an intimate interior courtyard in the middle. The different functions in the building orient themselves around the inner courtyard. There are facilities for a range of different uses from kindergarten and childcare to spaces for the youth as well as for the local community clubs. The building offers office space for the employees as well as for social workers and family services. A soup kitchen providing food for a very low cost is operating in the premises as well. The chapel naturally also serves as a place for mass, concerts, weddings, funerals, and baptizings.

The building is a hybrid structure with wooden as well as concrete and steel elements. A tactile sense of material has a deliberately strong presence both in the interiors as well in the exterior of the building. The exterior shell is entirely clad in copper to emphasize the unity of the varied volume of the building. Copper was an ecological choice of material for the exterior. It is both durable and recyclable, easy to maintain and therefore sustainable. It also ages well and acquires a beautiful patina over time allowing the age of the building to show. In that way, signs of time and age are visible in the face of the building and thus contribute to a sense of the building being “alive”. It is not mute or sterile, on the contrary, it has character and there is a sense of warmth to the building. 

Local spruce is the material used in the interiors. In the spaces for the children’s activities, wood is present also in the outdoor canopies that provide shelter from rain giving the children an opportunity to play outside even in rainy weather. The presence of wood is most prominent in the tall chapel hall where the walls are covered with wooden scantlings creating a warm and peaceful atmosphere.

The Suvela Chapel was one of the four finalists nominated for the Finlandia Prize in Architecture in 2016. It has also been awarded bronze in the American Architecture Prize 2016.

Location: Espoo, Finland
Client: Parish of Espoo
Completion: 2016
Gross Floor Area: 2.150 m2
Architects: Anssi Lassila
Project Architect: Iida Hedberg
Design Team: Juha Pakkala, Teemu Hirvilammi, Jussi-Pekka Vesala, Hanna-Kaarina Heikkilä, Anis Soussi, Miguel Silva, Maritta Kukkonen
General Contractor: YIT Rakennus

Consultants
Structural, Fire: Pöyry Finland
Acoustical: Akukon HVAC: Wise Group Finland
Electrical: Ramboll Finland
Landscape: VSU Landscape Architects
Geotechnical: Geotek

Suppliers
Copper Cladding: Porvoon Vaskisepät
Wood Façade, Interior Wood Panel and Finishing: Taskisen Puu
Furnishing: Nikari, Puusepänliike Wooden, Muuratpuu Pohjonen, Punavuoren Puuhevonen, Isku Interior

Photography: © Mika Huisman, Marc Goodwin
 


© Maggioli SpA • THE PLAN • Via del Pratello 8 • 40122 Bologna, Italy • T +39 051 227634 • P. IVA 02066400405 • ISSN 2499-6602 • E-ISSN 2385-2054