Sri Rampai Pedestrian Bridge - Eleena Jamil Architect
  1. Home
  2. Architettura
  3. Sri Rampai Pedestrian Bridge

Sri Rampai Pedestrian Bridge

Eleena Jamil Architect

Edited By Eleena Jamil Architect - 30 January 2011
The Sri Rampai Pedestrian Bridge spans across a busy dual-carriageway in a thriving residential and business neighbourhood, east of Kuala Lumpur. It forms part of the wider redevelopment of Wangsa Maju area, - an existing residential neighbourhood - into a vibrant self-contained township in its own right, featuring malls, housing, shops, offices and restaurants. This 100-metre long bridge provides a safe crossing between a public transport system and the thriving mixed development area, previously disconnected from the LRT (Light Rapid Train) station by the busy road. The pedestrian bridge is a steel structure with an L-shaped plan, elevated above the road by a 4-pronged and 2-pronged steel columns. The floor deck is a latticed steel structure, topped by anti-slip floor finish, whereas the handrail and roof is held up simultaneously by a system of slim metal structure that sits directly on the floor deck. The bridge connects pedestrians moving across from ground level and also from a multi-storey carpark structure. Many local commuters who work in the city centre park their cars in the carpark structure and take the LRT for the remaining of the journey. Since the completion of the bridge, the number of commuters who leave their cars behind have increased dramatically. The bridge is 4.6 metres wide, sufficient to cater to high pedestrian traffic during morning and late afternoon rush house of people going to and returning from work. The bridge is 5.4 metres high above the road – a height that allows heavy and emergency vehicles to pass through. From the span across the road, the bridge turns perpendicularly and ramps up at an inclination of 1 in 12 to meet the parking structure at Level 2. Taking the cue from the vibrant and bustling neighbourhood, the design express this dynamic characteristic through the structural system, the finishing of materials and dynamic lighting solutions. Here, a sculptural triangulated pattern occurs homogeneously throughout the structure – from the flooring pattern on the floor deck, to the handrails and the fabric roof structure. The slim structural frames above deck level feature built-in LED rope lighting, illuminating the bridge at night in changing loop of colours. The floor deck is covered in anti-slip pebble wash finish with stainless steel lining and both materials are laid in a series of triangulated pattern. The handrail is combination of triangular panels of clear glass and steel mesh set alternately at different planes to create a crystallized effect as one walks along the bridge. The roof is made from Teflon fabric pulled at the edges to create a dynamic wing-like patterns across the bridge. In many ways, this new bridge encourages sustainable mobility. Linking the busy business and residential neighbourhoods to the LRT station has led to rising numbers of people taking public transport to and fro the area. In a way, the bridge has also become a landmark for
Tag
#Pixelaw Photography  #Kuala Lumpur  #Malaysia  #Infrastructure  #Asia  #Eleena Jamil Architect 

© Maggioli SpA • THE PLAN • Via del Pratello 8 • 40122 Bologna, Italy • T +39 051 227634 • P. IVA 02066400405 • ISSN 2499-6602 • E-ISSN 2385-2054