Manifatture Gamba Showroom - NemoGruppo Architetti
  1. Home
  2. Architettura
  3. Manifatture Gamba Showroom

Manifatture Gamba Showroom

NemoGruppo Architetti

Edited By Francesco Pagliari - 1 August 2011
This project involves the expansion of the premises of Italian manufacturer Manifatture Gamba in an area adjacent to its existing factory. It includes a new main entrance, additional office space, and a showroom to provide a better environment for clients and to consolidate corporate image through the effective display of its products.
The new construction is on two floors and connected to the existing building at ground floor level via a courtyard, which includes lawn and paved surfaces as well as the new entrance. The showroom is located on the upper floor. This is an open, well-lit space, with floor-to-ceiling glazing on its two shorter sides.
The project turned restrictions imposed by local planning regulations into a major feature of the design: the building’s shape, its long, irregular plan, and its volume, distinguished by its angled walls, are all significant architectural accents, creating a building that is recognizable, dynamic and that identifies the company. When viewed from a distance, the most prominent feature of the building is its projecting upper floor, with the horizontal thrust of the building emphasized by the contrasting materials and colours of the walls at both levels.
On the ground floor, the set back exterior walls, the Serena stone finish, and the limited amount of glazed areas (while the shorter sides are only partially glazed, they form a kind of illuminated corridor between narrow ribbon windows) create an almost solid base for the construction, while also protecting the office area. In the courtyard at the front, the interaction between the structures finished in Serena stone distinguish the composition: from one side of the entrance, the structure forms a wall, while from the other, the perpendicular positioning of the structures creates open spaces.
On the upper level, the horizontal extension of the rendered wall is interrupted by the glazed area in the middle, which seamlessly melds with the roof. Glazing and ‘skylights’ frame the sky where the interior and exterior merge, polarizing in the floor-to-ceiling windows on the smaller sides: the views over the Montefeltro hills and the Adriatic become a part of the experience of visiting the showroom and a strategic element for the company.
A spiral staircase, located at one end of the building, connects the two floors. Its outer shell creates an opaque volume while its transparent balusters create an impression of slenderness, forming a kind of an analogy to the way the project’s key elements are juxtaposed, including its furnishings.

Location: Pesaro, Pesaro Urbino
Client: Manifatture F.lli Gamba
Completion: 2010
Gross Floor Area: 700 m2
Architects: nEmoGruppo Architetti
Main Contractor: Fattorini Costruzioni

Consultants
Structural: AEI Progetti
Plants: Studio Fabbri, Burgarelli Restudio
Lighting Technology: 2P Elettrorappresentanze, Elena Bettini
Garden Design: LanDesign

Suppliers
Ardesia: Ardesia Mangini
Flooring: FlorGress
Lighting: Martini Luce, Luce di Carrara, Anperbar
Fences: Libra Recinzioni
Steel Profiles: Metra
Glazing: Saint Gobain
Steel Stairs: Saraga
Office Furniture: Babini
Showroom Furniture: Baseart

Photo by: © Pietro Savorelli

nEmoGruppo Architetti nEmoGruppo was established in Florence in 2004 by a group of young architects from all over Italy – some with experience abroad – with an average age of 34.
In 2005 the studio won a tender from the communal government of Oderzo, Italy, for its first project. It subsequently won tenders in Italy and abroad, designing buildings in Chaumont-sur-Loire (France) and Bilbao (Spain). It took part in the 11th International Architecture Exhibition at the Venice Biennale in partnership with New York studio Diller & Scofidio + Renfro. For its private clients, it has worked on interior design projects, a development in Acqualagna, the Gamba showroom, and fit outs for companies such as Ferragamo, Roche, Unicredit, Agip, Kevents and DPR.
Its most important projects include: the detailed design for the new Piazza Garibaldi in Narni (Italy), scheduled for 2013; the new headquarters of Dalian Tianbao Green Foods Co. Ltd. in Dalian (China); Villa Moeller in Monsummano (Italy); restoration and interior design projects in Pesaro and Florence; showrooms and offices in Fiesso d’Artico (Italy); a sound garden in Udine (Italy); the interior of a public car park in Milan; and a wine bar in Grado (Italy). It also participates in invitation-only tenders, and has completed projects for tradeshows and events, including the Carrozzeria Touring Superleggera pavilion at the Geneva Motor Show and a Gerrit Rietveld retrospective at the MAXXI in Rome. It is currently collaborating with Todesco on the design of an international equestrian centre in Dueville, the largest in Italy.
nEmoGruppo partners lecture in Italy and abroad. The studio’s projects have been featured in national and international architecture journals.

 

Tag
#Pesaro  #Italy  #Commercial  #Europe  #NemoGruppo Architetti  #Italian Architecture 

© Maggioli SpA • THE PLAN • Via del Pratello 8 • 40122 Bologna, Italy • T +39 051 227634 • P. IVA 02066400405 • ISSN 2499-6602 • E-ISSN 2385-2054