Residential complex 'via Lelli' - Antonio Iascone
  1. Home
  2. Architettura
  3. Residential complex 'via Lelli'

Residential complex 'via Lelli'

Antonio Iascone

Edited By Francesco Pagliari - 4 June 2015

This project comprises seven living units located in an area of undulating land and ravines not far from Bologna. The underlying notion is of the equivalent development of potential to form perfectly homogeneous living spaces. The living units are single-storey villas with underground garages and can be divided into two clumps, one with four buildings in a slightly raised area and one with three, lower down. The houses sits along two north-south lines, with a slight zigzag formation employed. The difference in level longitudinally is a defining trait of the design. The organisation of space draws on the morphology, avoiding any attempt to define geometric rigidity in favour of fluid spatial dilation that opens up views and creates the separation between the units. Of course, this differentiation is always within the understanding the houses form part of the same complex. Pedestrian access to the individual villas is through two pathways that run north-south in the middle section between the clusters of houses, while access to the basement-level garages is via underground driveways. Each living unit has a paved outdoor area, a garden and room for a vegetable patch. Low fences and hedges mark the perimeters of each property, but do so in such an unobtrusive manner. Shared elements are what merge these units into a single complex with a clear, unique identity. Function and elegance go hand in hand, successfully embracing simplification and quality. The roofs, external spaces and materials are all part of this rational approach that is central to creating the identity. Copper, zinc and titanium alloy panels were used for the roofs. These materials and the colours enhance the sense of unity, adding a distinguishing touch to this clearly identifiable complex. The roofs are seamlessly connected, sloping at different heights and angles, with only in a limited number of spots where they connect to each other. The sequence of the roofs is also fundamental to the overall architectural creation. The marked overhang of the roof for each of the villas provides a direct extension of the indoor area, generating shade and a sense of protection that is ideal for the hotter months. The panelling used on the roofs also bends, seamlessly, to form a wall reaching down to the ground. This not only provides architectural definition, but also adds quality to the houses by increasing protection and privacy. The materials - plastering, wood for shutters and windows as well as for panelling - for the external walls are gently aligned to the sensation created by the roof. Inside, a similar approach founded on simplification is evident once more, with plaster for the walls, and wood for the floors and the stairs going down to the garage and for some other sections of the walls. The layout of the living spaces has been carefully differentiated, using the four-sided perimeter and distinguishing each villa slightly from the others. Nonetheless, all houses have a blind wall facing north and the living room located in the south-west corner.

Francesco Pagliari

Antonio Iascone Ingegneri Architetti
Established in Bologna in 1988 and with a recent office opening in Milan, Antonio Iascone Ingegneri Architetti designs a variety of building types, including residential, commercial, industrial, and retail premises, with their services extending through to fixturing.
Each project is a new experience, guided by dialogue with the client and specialist consultants. All the variables are taken into account, including site, budget, traditions, materials and technologies, with all the options assessed to find the best solution, each one different from the next, personalized and sustainable through time. The firm’s interest in architectural innovation has led it to undertake numerous research studies in collaboration with the University of Bologna.
The firm is also involved in programs to promote the culture of architecture and urban sociology.

Antonio Iascone
Born in Bologna in 1960, Antonio Iascone graduated in civil engineering from the University of Bologna in 1985, going on to work as a researcher at ICIE (Cooperative institute for technological innovation) for a number of years. In 1988 and began his career as an architect, taking a special interest in technology.
Since 1995 he has been working at the Department of Architecture and Territorial Planning of Bologna University’s Faculty of Engineering, teaching units and tutorials as a part of the course in architectural technology and building construction. Antonio has written several articles and publications on architectural technology and materials. He has contributed to The Plan magazine since it was established.

Location: Rastignano di Pianoro, Bologna
Client: PH
Completion: 2013
Gross Floor Area: 1.500 m2
Cost of Construction: 2.700.000 Euros
Contractor: BMV

Consultants
Structural: Luca Turrini
Mechanical Systems: Pool Progetti Studio Associato
Electrical Systems: Mario Lipparini

Fornitori
Roofing: VM Zinc
Bathroom Flooring and Cladding: KeraKoll, Mutina, Casalgrande Padana, Cedir
Esternal Paving: Il Casone
Pool: Apitalia

Photography: 1-13-14 © Fabio Mantovani, 2/11 © Max Zambelli


© Maggioli SpA • THE PLAN • Via del Pratello 8 • 40122 Bologna, Italy • T +39 051 227634 • P. IVA 02066400405 • ISSN 2499-6602 • E-ISSN 2385-2054