Qent Istinye - Tabanlioglu Architects
  1. Home
  2. Architettura
  3. Qent Istinye

Qent Istinye

Tabanlioglu Architects

Edited By Tabanlioglu Architects - 28 March 2016
Reviving a tradition in the contemporary form For many years, unplanned and uncontrolled clusters of similar buildings, many of them without architects and even without building permits, resulted in poor environmental growth. Alternatively, in accordance with the Bosporus latter view area and building regulations, a contemporary residential project consisting of three low-rise apartment blocks is planned, primarily envisaging the protection of the silhouette. Mimicking the traditional “konak” (mansion house) life style of extended Turkish families of Istanbul, the project is basically designed for the landowner and their close friends and relatives who would enjoy sharing the communal atmosphere interpreted with a contemporary approach, classically located in greenery overlooking the Bosporus. Each block containing 6 apartments and with 4 garden-floors, there will be only 22 residential units in total. On the direction of Bosporus overlooking the Istinye road, the transparent façade dissolves in the greenery and opens up to the view whereas the rear side of the building is preferred to be more introvert protecting the sub-rosa of the bedrooms facing the exiting residential development. Maintaining the height and the angles, the regular roof form is re-interpreted in the shape of wings; benefiting the daylight at optimum, in addition, extra volumes derived from this unusual manipulation of form and granted spacious rooms with high-ceilings. Less lighted section in the middle, where the two residential units join at each floor of the blocks, are reserved for the wet areas. The apartment blocks rise on a single console housing the shared areas reaching the landscape. As the crucial element of the architecture are the terraces and balconies; integrated with the existing green environment, the open areas divided from interiors only by transparent glass walls which are also flexible to operate wide open, so the living rooms may become an elongation of the exterior at times. With a new architectural approach, the internal continuity of the forms of the project units is planned while environmental harmonization is counted as a must. The communal areas located at the console and the surrounding mutual garden serve as a gathering platform for the neighbors.

© Maggioli SpA • THE PLAN • Via del Pratello 8 • 40122 Bologna, Italy • T +39 051 227634 • P. IVA 02066400405 • ISSN 2499-6602 • E-ISSN 2385-2054