Private Villa - Mecanoo Architecten
  1. Home
  2. Architettura
  3. Private Villa

Private Villa

Mecanoo Architecten

Edited By Francesco Pagliari - 3 May 2011
Located on the outskirts of the Dutch university town of Wageningen, a private villa sits snugly in a romantic landscape of gentle tree-lined slopes, water-filled hollows and broad rivers, one of them the Rhine. Blending architecture with its natural setting underpinned Mecanoo’s approach to the project. This has been achieved with a building that nonetheless stands out for the intensity and elegance of its design and materials. The architecture seems poised on the fine line between amalgamation and separation of its parts: a recognisable whole yet one whose component elements are clearly identifiable.
The interplay of concave and convex geometries creates a single unit whose individual elements reach out into their natural surrounds. Projecting floor slabs curve and slope around the volumes to form a polygonal perimeter. As well as splitting the building’s height, they provide an intermediary space between inside and out. The various living units rise from these base plates, their rounded forms in clear contrast to the sharply delineated use of colour and materials (wooden slat cladding and glazing). A steel frame of broad beams and column mullions, with the addition of false ceilings, conforms to the underlining programme of fluid interior spatial design.
The building - two above - and one below ground levels - rests delicately on the ground, fitting easily into the uneven terrain. Ancillary services and functions like the garage, rumpus-room and fitness area have been placed below ground. The two above ground levels also have distinct functions. The ground floor is given over to spaces for social interaction: the living and dining area, kitchen and a more secluded, shelf-lined library daylit by a central skylight. Independent guest quarters stand at a discreet distance from the rest of the building on the ground floor.
The smaller upper floor volume is not a mirror image of the spaces below. The access staircase and distribution corridor form a parallel luminous pathway leading to a veranda whose tip cantilevers over the floor slab. Bedroom and bathrooms lead off from the corridor at oblique angles. The variegated geometries combine with full-height blind and glazed elevations, the later providing a series of differently angled views onto the exterior. On the windowless walls, light coloured plaster contrasts pleasingly with the intense hues of cladding in woods like dark red meranti. The afzelia wood used to floor the internal living and distribution areas is continued outside on the accessible portions of the projecting floor slabs. Upstairs, all bedrooms are wall-to-wall carpeted, while the bathrooms have stone slab surfaces.

Francesco Pagliari

© Maggioli SpA • THE PLAN • Via del Pratello 8 • 40122 Bologna, Italy • T +39 051 227634 • P. IVA 02066400405 • ISSN 2499-6602 • E-ISSN 2385-2054