New Hachette Livre Headquarters - Jacques Ferrier Architectures
  1. Home
  2. Architettura
  3. New Hachette Livre Headquarters

New Hachette Livre Headquarters

Jacques Ferrier Architectures

Edited By Jacques Ferrier Architectures - 30 July 2016
The complexity of the site called first of all for a detailed constructibility review. All constraints were modelled on the current PLU (plan local d’urbanisme – local urban development plan) – building heights, street alignments, distances from buildings on neighbouring plots – in order to obtain the greatest possible constructible volume. From this potential form, an initial model was developed, enabling us to define the various design options possible under the current regulations, as well as possible adaptations that could be envisaged in the event of the PLU being revised. This review established the broad lines of the project with respect to its urban location: the largest volumes are situated facing the street (Rue Jean Bleuzen), to the north, and the railway line, to the south. The site analysis also revealed differences in scale that had to be taken into consideration: to the west, the street frontage abuts private houses, while a neighbouring office building to the east and a number of tall apartment blocks to the south-western are imposing presences on the site perimeter. Two key choices were very quickly identified. First, as the most visible angle of the site is the north-western corner, this is where the main entrance and esplanade are located. From this corner, the western façade deflects inwards, away from the site boundary, freeing up a generous outdoor area: here, we proposed to create an extraordinary green space, the papyrus garden, on to which all the building’s communal areas, reception spaces, show spaces, dining areas, and so forth, would look out. From these starting points, we then developed a number of design options, all of which sought to take into account not only the urban dimension but also the way in which people would work in and use the building. The offices all benefit from direct daylight and outside views, and form what could be regarded as the building’s “inhabited envelope”. All the façades are fitted with a second “skin” in the form of a giant slatted blind, which filters the natural light. In this way, the façades are perceived as independent units, eschewing the mundane appearance of a traditional office building and creating a strong urban architectural image. At the heart of each floor, we have combined user flows and all the other functions of the project in a single fluid space. The interior of the building is the polar opposite of a conventional corridor lined with a monotonous array of doors on either side. The unique floor plan allows for a variety of flow options, and consequently also a flexible and adaptable distribution of spaces between the group’s various publishing houses and imprints across each floor. The result is a generous communal space, punctuated by loggias and patios, that links together a series of different atmospheres, encapsulating the individual personalities of the different entities present.
Tag
#Luc Boegly  #Vanves  #France  #Offices  #Europe  #Jacques Ferrier Architectures 

© Maggioli SpA • THE PLAN • Via del Pratello 8 • 40122 Bologna, Italy • T +39 051 227634 • P. IVA 02066400405 • ISSN 2499-6602 • E-ISSN 2385-2054