- Studio Marc
  1. Home
  2. Architettura

Studio Marc

Edited By Studio Marc - 12 October 2014
The client decides to leave his nice apartment downtown in Torino to move with his family to his hometown. The idea to restore a big shed, with a little more than a roof in ruins, that was adjacent to the little house he had restored with his wife in the years after their wedding. It was a long-time dream, for which he was eager to invest most of his resources. After interviewing several architects, he asks MARC to design this special house, irrational, becoming for his long-term permanence. MARC decided to accept this responsibility, with the client's same honesty and passion. The family's desires and need were satisfied, without trying to rationalise them into a design too unitary: openness toward the exterior, energetic autonomy, a small swimming-pool, care for the previous home and connected to the new identity without make any modification to the old. A micro world made of well-defined initial elements, continuously developed and rethought during the period –not a short one- of the construction. As well as, heterogeneous and neutralize by coating them with a uniform and indifferent color of RAL 7032. Also the close bond to the territory is interpreted literally: a shallow excavation crosses the house from one side to the other and defines the building's relation to the ground, provoking an immediate visual and functional link between the interior and the landscape. This lower -yellow- footprint allows it to fit an additional floor without changing the outline of the building. It also allows enough space to suspend the volume of the swimming pool at the second floor, for a better exposure to the sun. During the construction period, the clients decide to extend to other building nearby with the same additional approach that was used for the house. They decide to restore also their professional studios, connecting them to the house through an old brick building. A year later they bought the house in front, to establish a small bed & breakfast, as well connected to the main house. A little village within the village begins to be born.
Tag
#Beppe Giardino  #Mathi  #Italy  #Residence  #Europe  #Studio Marc 

© Maggioli SpA • THE PLAN • Via del Pratello 8 • 40122 Bologna, Italy • T +39 051 227634 • P. IVA 02066400405 • ISSN 2499-6602 • E-ISSN 2385-2054