Mar Mediterraneo 34, redesign history
  1. Home
  2. Architettura
  3. Mar Mediterraneo 34, redesign history

Mar Mediterraneo 34, redesign history

Inca Hernandez

Mar Mediterraneo 34, redesign history
Edited By Editorial Staff -

Mexico City features an historical setting with an enormous cultural and architectural heritage protected in its magical neighborhoods and Tacuba is one of them. Located northwest to the downtown, this neighborhood has undergone social and urban transformations that have lasted to this day and where remains forged at different times can still be found. Between late 19th and early 20th Centuries, Tacuba became one of the wealthiest areas of the city with large country houses. However, due to political changes and to the passing of time, many of them collapsed or abandoned. Yet, among these vestiges, the house of “Mar Mediterraneo 34” remained.

Built in 1910 through an eclectic French style belonging to the Porfiriato era, it currently holds historical value by the National Institute of Fine Arts and the National Institute of Anthropology and History. The project started with the idea of giving a new life to a house: it is designed in two volumes, where the first incorporates the main façade while the second has a view to the main patio, although both were in advanced deterioration and the second was in ruins.

Based on these characteristics, the restoration and intervention of the original elements are implemented: the spaces are regenerated with a new materiality, while the multiple artistic and artisanal elements - such as the carved quarry from the balconies and lintels, the iron railings, the large windows and the glass roof tiles - are recovered from the main façade intending to rehabilitate the new urban image. The interior is reconstructed as a reinterpretation of the past through a contemporary perspective. One volume is raised up framing the sky in the existing main patio and portrays the arrangement of the old portals as a sequence of light and shadow, this is how these openings rise intermittently from the ground floor in double height and become a solid element of introspective architecture.

The project intends to fusion what prevails and what is reborn through a linear connection between two eras; this connection can be found at the entrance thanks to a volcanic stone baseboard surrounding the entire ground floor and functioning as the foundation to lift what has resurfaced. The restored house features three levels and seven apartments that adapt to different flexible spaces (loft, studio, familiar apartment and penthouse) interacting by views to the historical elements in the main patio and two additional courtyards of lesser proportion with a tree surrounded by a set of lattices that allow the entrance of natural light keeping an autochthonous essence. The goal of the intervention is to generate a legacy that encourages the transformation of Tacuba to enhance and rescue its heritage value, by taking advantage of spaces in a sustainable way to give life to the magical neighborhood.

Location: Tacuba, Mexico City
Architect: Inca Hernández
Development: Top Project Multiplex / Efraín Hernández
Photography: João Morgado - Architecture Photography, courtesy Inca Hernández 
Area: 620 m2
Interior design: Ana Ximena García, Inca Hernández, Raíz Mx, Adrián González
Collaborators: Gabriela Llovera Arciniegas, Luis Enrique Vargas
Structural engineering: Javier Soria
Year: 2020

Keep up with the latest trends in the architecture and design world
Tag
#Mexico City  #Mexico  #Residence  #Inca Hernandez  #Architecture 

© Maggioli SpA • THE PLAN • Via del Pratello 8 • 40122 Bologna, Italy • T +39 051 227634 • P. IVA 02066400405 • ISSN 2499-6602 • E-ISSN 2385-2054