Mamaroneck House, a suburban home with sharp lines and contrasting volumes - SPG Architects
  1. Home
  2. Architettura
  3. Mamaroneck House, a suburban home with sharp lines and contrasting volumes

Mamaroneck House, a suburban home with sharp lines and contrasting volumes

SPG Architects

4 August 2020

SPG Architects designs a family home outside New York City made up of staggered volumes that create contrasts in light and shade that emphasize the colors of its materials.

Built on a scenic lot in a tree-lined neighborhood not far from New York City, this home, designed by SPG Architects, has 5,500 square feet (510 m2) of living space, plus a basement and three-car garage. It includes a large kitchen, formal dining and living rooms, a media room, an office, a large master suite, three children’s bedrooms, a family room, and a guest room. The basement complements the primary living spaces, with a large play area, a media center, and a small gym.

The house interacts with its suburban environment with harmony and elegance. The street facade features bold lines that run parallel to the street itself. A dynamic entrance canopy over the path that leads from the driveway provides shelter.

The physical and visual connections inside the house have been carefully choreographed.  The back of the house is more animated than the front. Its one- and two-floor volumes interact with the back of the property, where most family activities take place. This side of the house is marked by a double-height transparent cube and a series of larger cantilevered volumes that blur the line between inside and out. Built using the same materials as the house, an outdoor dining space further blurs this line. The paved area in the back garden wraps around the swimming pool and offers views of the overall scene, further extending the living space beyond the interior.

Like the walls, which feature large glazed areas intended to unify the indoor and outdoor spaces, the horizontal lines that define the roofs and floors are punctuated with openings that unify the home from top to bottom. The roof over the entrance way is slightly detached from the front of the house, creating an unexpected interplay of light and shade that softens the facade, while a cutout section offers a glimpse of sky. In much the same way, positioned under a large skylight, the interior stairway pierces the interior of the house, bringing in natural light.

 

www.spgarchitects.com

 

General Contractor: NGI Development Corporation

Landscape Architect: Alec Gunn Group, Inc.

Architect of Record & Design: Eric Gartner

SPG Design Team: Joy Wang, Aries Liang, Caroline Edwards

Structural Engineer: Butler Architecture & Engineering

 

Photographer: Peter Murdock Photography

 

Suppliers

Floor Tiles of boy’s bathroom: Marazzi/Daltile

Pocket Door of dressing room: Rimadesio

Tag
#Peter Murdock Photography  #USA  #Residence  #2020  #SPG Architects  #Architecture 

© Maggioli SpA • THE PLAN • Via del Pratello 8 • 40122 Bologna, Italy • T +39 051 227634 • P. IVA 02066400405 • ISSN 2499-6602 • E-ISSN 2385-2054