La Barquière
  1. Home
  2. Architettura
  3. La Barquière

La Barquière

PietriArchitectes

La Barquière
Edited By PietriArchitectes -

La Barquière is a 62 housing project located in the ninth district of Marseille, France. The urban neighborhood offers to the project a unique setting. Drawn in keeping with its context, this project respects all the family owner wishes. The owner wanted to keep the old eighteenth-century building. The existing old building and the wooded environment proximity forced the project to become part of a complex height.
There is a duality between the two frontages: the first one is angular and the other one is undulating. It presents an opposition of architectural treatments.
To the South, a long white frontage full of flowing balconies slips all over the apartments oriented to the garden. To the North, a white faceted mosaic covers the straight and angular frontage. It creates incredible lighting effects and reflects all over the ceramic. These effects will fluctuate day by day, season by season, with a skyview and the Mediterranean Sea.
The agency chose to work with Casalgrande Padana to create the ceramic for the angular frontage, and Bugal to create the guard for the undulating one.
This project consists of:
- A building housing for accession (R+5), including an attic 62 housing floor and organized in two staircases, respectively with 21 and 41 housing.
- A parking including 77 parking places (R-1 and R-2).
This project is inserted at La Barquière Avenue in a wooded and urbanized environment from Marseille city. It is located in the limit of a restricted wooded space, which takes two thirds of the site. The latter also contains an old building from the 19th century.
This structure is preserved as part of this construction project as well as its swimming pool. This project was conceived according to the preserved old building. The two buildings have the same access and are part of the same organized group around the green block, in the heart of Marseille. Moreover, the housing is connected to water and electricity systems. Access to the parking is possible by a ramp in the southeastern plot.

Location: Marseille, France
Client: Constructa Promotion / Eiffage Promotion
Completion: 2016
Gross Floor Area: 3.600 m2
Cost of Construction: 6,1 million Euros
Architects: PietriArchitectes
Contractor: Eiffage Construction Provence

Consultants
Structural, Acoustics: Yves Garnier
SPS Coordinator: Surbat
Technical inspection agency: Alpes Contrôle
Façade: DSA Méditerranée
Balconies: Bugal, Casalgrande Padana

Suppliers
Lighting:
Faro
Ceramics: Casalgrande Padana

Photography: © Mathieu Ducros, Nicolas Vaccaro

Subscribe to our newsletter:
I hereby declare that I have read the Privacy Policy and consent to the processing of my personal data.
Keep up with the latest trends in the architecture and design world
Don't miss the opportunity to join interesting education courses
Get a sneak peek of THE PLAN magazine and webzine contents
Tag
#Mathieu Ducros  #Nicolas Vaccaro  #Marseille  #France  #Ceramic  #Residential complex  #Europe  #PietriArchitectes 
Related Articles

Discover More


© Maggioli SpA • THE PLAN • Via del Pratello 8 • 40122 Bologna, Italy • T +39 051 227634 • P. IVA 02066400405 • ISSN 2499-6602 • E-ISSN 2385-2054