Holon Temple-Fernando Romero EnterprisE, Planet Collective | THE PLAN
  1. Home
  2. Architettura
  3. Holon Temple

Holon Temple

Fernando Romero EnterprisE

Holon Temple-Fernando Romero EnterprisE, Planet Collective | THE PLAN
Edited By Fernando Romero EnterprisE -

FR-EE and Planet Collective designed the Holon Temple concept for Burning Man, the annual event that brings tens of thousands of people - known as Burners - to Nevada’s Black Rock Desert for a week-long experiment in communal living. Each year the event, underpinned by the principles of civic participation, spiritual reflection, and self-expression, invites a team of architects and artists to design a temple proposal where Burners can gather, meditate, and reflect.

The proposal for the temple takes its inspiration from the Ancient Greek word holon, denoting an object that is both complete unto itself and an integral part of a larger system. Guided by this concept, the temple takes the form of an oblong wooden ellipsoid housing a smaller version of itself that serves as an altar, creating a nested system of objects that invites contemplation and embodies the idea of a holon.

To achieve the temple’s distinctive form, FR-EE conceived of a system of wooden trusses that bow outwards and are braced by 34 circular horizontal members - one for each year of Burning Man’s existence. The trusses culminate in the compression ring member number 35, representing 2020’s edition, which opens to the sky to let in light. Recalling the Pantheon’s oculus, the crowning compression ring incorporates millennia-old traditions of religious and spiritual architecture into the design of this contemporary temple.

Rather than cladding the structure, the design allows the complex system of wooden trusses and rings to define the interior experience. Gaps between the structural members let in daylight, wind, and sand, resulting in a space that feels at once enclosed and intertwined with the surrounding landscape. As the structure nears the ground, the horizontal rings broaden to form benches that wrap the perimeters of the interior and invite Burners to congregate, reflect, and meditate.

Taking the shape of a circle, the temple’s plan focuses attention on the central altar and fosters a sense of gathering and community. The plan's unique geometry also references the traditional connotations of the circle, which - being a shape without a beginning or an end - is considered a symbol of unity and the infinite.

In keeping with Burning Man’s tradition of leaving no trace, the temple was designed to be burned to the ground at the end of the weeklong gathering. As part of this process, the design team planned to plant the number of trees required to counterbalance the amount of pollution the burning would generate.

Location: Black Rock Desert, Nevada, USA
Architects: Fernando Romero EnterprisE (FR-EE), Planet Collective (PC)
Design: Fernando Romero (FR-EE)
Project Architect: Romain Thijsen (FR-EE)
Project Coordinators: Liliana Viveros, Hugo Vela, Daniela Gallo, Nicholas Dolan, Jean-François Goyette (FR-EE)
Project Team: Germán Sandoval Garduño, Pablo Morales Contreras, Alejandro Hernández Morales, Federico Serna Giraldo, Libia Castilla, Adriana Merchant, Pierre Tairouz (FR-EE); James Barlow, John Spetrino, Fernando Romero, Emma Schwartz, Jason Sidelko, Gerardo Broissin, Juan Carlos Quintero, Oscar Soto (PC)
Rendering: Juan Carlos Ramos

Consultants
Structural:
BROISSINarchitects
Structural Optimization: Jason Sidelko (PC)
Fire System: FKB

Keep up with the latest trends in the architecture and design world
Tag
#Black Rock City  #United States of America  #Wood  #Set-up  #North America  #Fernando Romero EnterprisE 

© Maggioli SpA • THE PLAN • Via del Pratello 8 • 40122 Bologna, Italy • T +39 051 227634 • P. IVA 02066400405 • ISSN 2499-6602 • E-ISSN 2385-2054