AB Medica Headquarters
  1. Home
  2. Architecture
  3. AB Medica Headquarters

AB Medica Headquarters

Giuseppe Tortato

AB Medica Headquarters
By Francesco Pagliari -

AB Medica sits at the cutting edge of innovation in specialist medical and surgical technology, including robotic surgery. The design for the new Cerro Maggiore headquarters, located in an industrial area along the Milan-Varese highway, had to portray the company's innovative, dynamic nature (even in its approach to research), without forgoing functional architecture, technical and energy performance, necessary installations and interior user comfort. The basic volume recalls a streamlined prism with pre-coated aluminum cladding and an elongated triangular layout. Even at a glance, the exterior façades suggest the complexity of the partitions and help convey, especially through the shapes, a sense of "speed" that refers not only to the architectural design, but also the rapidity with which the company conceives and develops ideas, and innovates. The façades are characterized by slender, clearly distinct shapes that create the dominant effect for the building, juxtaposing the material, solid nature of the plaster sections with ventilated façades, and the portions covered in coated expanded meshes with windows and glazing.The construction restrictions created by the buffer area between the complex and the highway, and the limits of the buildable area resulted in a focal point that became the nucleus for this dynamic architectural vision and the internal composition. Inside, functionality and the relations between elements define the appearance. The three floors are elegantly split into spaces for the laboratories - a fundamental for such a company -, storage - a sizeable double-height space on the ground floor -, offices, meetings rooms, a conference hall, a canteen, breakout spaces and utility services. The entrance foyer is at the heart of all movement and the architectural vision. The reception counter is against one of the side walls, emphasizing the functional purpose, and the resulting space extends vertically for the full three floors. The stairs to the upper floors, protected by glazed parapets as they cling to the concrete panel walls, are key to the perception of the foyer, bringing intrinsic quality that dominates this space and suggests an elegant, light pathway. Light is important in the offices and working areas, so these smaller spaces are separated from each other using glazed partitions. On the top floor, the large office areas receive light from two triangular openings in the roof that also create room for patios adorned with plants.

 

Francesco Pagliari

Location: Cerro Maggiore, Milan province
Client: AB Medica
Completion: 2015
Gross Floor Area: 9,000 m2
Architect: Giuseppe Tortato
Art Directors: Giuseppe Tortato, Giorgia Celli
Project Manager: Giorgia Celli
Design Team: Giorgia Celli, Elena Fantoni, Matteo Noto (Parametric design)
Interior Design: Cristina Sipala
Executive Project: Stefano Niccoli, A&I Progetti
Works Management: A&I Progetti
Main Contractor: GDM Costruzioni, Intercantieri Vittadello

Consultants
Structural: Massimo Toni, A&I Progetti
Plants: Studio Planning

Suppliers
Doors and Window Frames: Schüco, IALC serramenti
Ceramic: Mirage
Lighting: Zumtobel
Furniture and Fittings: Barth Innenausbau
Flooring: Marazzi Group, Liuni, Listotech
Insulation: Sto Italia
Heating System: Climaveneta

Photography: © Maurizio Montagna
Courtesy Giuseppe Tortato

Keep up with the latest trends in the architecture and design world

© Maggioli SpA • THE PLAN • Via del Pratello 8 • 40122 Bologna, Italy • T +39 051 227634 • P. IVA 02066400405 • ISSN 2499-6602 • E-ISSN 2385-2054