- Architekt Moosmann ZT
  1. Home
  2. Architettura

Architekt Moosmann ZT

Edited By Architekt Moosmann ZT - 29 September 2014
The building is located on a large hammer-shaped plot in Mauerbach, directly at the border between Vienna and Lower Austria. Two overgrown brooks, with a large number of trees, border the plot on two sides. The two other sides of the plot face the detached neighbouring houses. Every effort in order to preserve existing trees, although the coppices do need tidying, should be made.The owners wished to build a bungalow for two occupants, as a well-equipped summer residence. The occupants will be spending the winter months in an inner-city penthouse. The building should have simple, clear and distinctive lines, with an open and easy-to-grasp layout. In particular, with attention to the way the building would nestle against the large garden and to efficient sun protection. A basement was not required. The draft concept envisioned two horizontal slabs (roof + floor), that are linked at the back, by a wooden box. The elongated box defines the backbone of the house and accommodates all technical and functional rooms such as utilities, bathroom, WC and two bedrooms. The functional box is preceded by a large living area that is completely glazed on three sides, with the “black” kitchen constituting the central anchor point around which the dining area. The lounge area with an open fireplace, and the hallway, are grouped. The roof slab is largely “free-floating“, thus defining the lounge area with a panoramic view of the garden on three sides. The large glazed areas allow the garden to seep into the lounge from any point within the room independent of the weather. The 4-meter double sliding door in the middle of the main front opens the lounge area to the terrace. The entire house is surrounded by a 244m² wooden deck made from Ipe hardwood. The deck expands into the generously spaced terrace on three sides of the lounge area. The wooden roof slab with a “green roof” serves as the architectural counterpart to the terrace slab, which extends over the terrace by 2.5m on three sides. This providing structural shade for the large glazed areas and allows the use of the terrace on rainy days. The green roof is as an excellent heat buffer for the flat roof. In addition to the projecting roof, a large, shady seating area on the terrace, just outside the three-sided lounge area, is created.In the access area to the plot, the architectural theme of a “free-floating slab on a wooden box” is repeated within the wooden box that is used as a workshop and storage area. The roof slab projects 3m thus providing cover for the parking space. The small building also marks the beginning of the on-foot walking route to the house through the garden. The driveway provides spaces for two additional cars for guests. Material concept: “Box” façade:larchwood timber / horizontal Kitchen and hallway walls:black, solid-coloured MDF plates, varnished Ceilings and walls: white drywall Floor of the living areas: oak boards Terrace: Ipe hardwood Window:wood/aluminium with triple glazing
Tag
#Mauerbach  #Austria  #Residence  #Europe  #Architekt Moosmann ZT 

© Maggioli SpA • THE PLAN • Via del Pratello 8 • 40122 Bologna, Italy • T +39 051 227634 • P. IVA 02066400405 • ISSN 2499-6602 • E-ISSN 2385-2054