Functionality and elegance in industrial regeneration: the old Fornace Morandi kiln in Padua - Bruno Stocco Architetto
  1. Home
  2. Architettura
  3. Functionality and elegance in industrial regeneration: the old Fornace Morandi kiln in Padua

Functionality and elegance in industrial regeneration: the old Fornace Morandi kiln in Padua

Bruno Stocco Architetto

Edited By Francesco Pagliari - 1 July 2012
The impressive 4-storey Fornace Morandi, lying on the northern outskirts of Padua, extends lengthwise to accommodate the brick kiln. The basic late 19th-century structure is an outstanding example of industrial architecture. However, the end of production brought with it the inevitable deterioration of the some of the façades, especially the northern one, and a number of other elements. Yet, overall, the main façades remained in remarkably good shape, notably the clearly visible pitches on the western wing and the chamfer edge that defines the southern wing. On the southern side, the rhythmic partitions created by the brick pilasters, the neatly aligned windows, the ground-floor barrel vaults and the high-rise smokestack are all original elements, with the latter an essential aspect for preserving the image and structure of the old kiln.
The regeneration project was largely conservative in outlook, seeking to fill in gaps with old bricks and carefully blending in new elements of contemporary architecture. The great success of the project is how the building fits together as a whole, both on a symbolic level and in terms of the materials. The delicate way new functions have been introduced links perfectly with the plant's history and transforms it into a monument to architectural and industrial production skills. The way the architectural and historical values have been maintained renders the decision to keep the name - Fornace Morandi - fitting, despite the functional regeneration. Indeed, this choice seems to be deliberately underscored by the building's sign, where a metal board is the backdrop for seemingly cut-out letters that one can re-organise and re-place, mentally.
Visually, one is so drawn into looking closely at the old technical elements - the production site, the smokestack and the kiln - that it becomes almost a tactile sensation. Internally, the addition of architectural elements that add quality - notably the complex formation of the stairs - along with a carefully chosen selection of materials - steel, zinc-titanium sheets, wood, glass - help create links between the old brickwork and the new additions. The space outside the southern section of the building not only acts as an area to rest and an entrance, but also as a zone for highlighting various elements, notably the Lessinia stone tiles, with their delicate colour variations. Here, the placement of a pedestal, with three steps, doubles as a bench and, combined with the flow of the water alongside and the sections of lawn, almost guides one into the building. The transport links - including the motorways and a high-speed tram connection - help make Fornace Morandi a good spot for locating businesses, services and restaurants. The various functional units are split across the different levels of the building and form a cultural and restaurant hub around the old kiln.
Some of the choices arose from sections of the building having fallen down. For example, on the northern side, a two-storey structure with a terrace roof and a glass façade were added and is now overlaid with zinc-titanium slats. A rather irregular structure on the eastern side houses offices and leads to the main entrance with a low portico. Here, the existing industrial structures have been elaborated on, recreating a double-pitched roof with tiles and brickwork pillars as well as large glass sections, with coated aluminium doors and windows. At the height of the central roof, the design has included a long, straight open gap, allowing space for a second-floor area with an internal garden. There is also a practical side to this structure, creating walkways allowing access to various points of the building. This "garden of the past" enables one to see the old brickwork pillars close up, while also framing the smokestack, the true monumental element. The gap in the roof also provides better air circulation and lighting for the offices that would otherwise be penalised by the depth of the building.
The regeneration work also added an internal area, rising the height of two floors on the northern side, that can be used to display sculptures. This addition also provides space for the staircase near the eastern entrance and helps one take in the vertical component of the building. The steel staircase, with its hefty structural elements and glass parapet, rises the full height of the structure, almost up to the ceiling, and is flanked by two lifts. All in all, this is a complex and elegant building to explore and understand. It is highly expressive and genuinely conserves the real strength of the regenerated plant.

Francesco Pagliari

Credits Location: Padua
Completion: 2010
Gross Floor Area: 2800 m2
Cost of Construction: 9.250.000 Euros
Architects: Bruno Stocco Architetto
Design Team: Giovanni Rizzi with Giulio Stocco, Valentina Vedovato, Diego Stocco, Valentina Cadamuro, Alessandro Schievano and Claudia Borsato
Contractor: Edilbasso

Consultants
Structural: Mario Fiscon
Heating: Studio Trevi – Alessandro Nicoli
Electrical Installations: Kite – Davide Mattivi
Acoustic Insulation: Roberto Concolato

Photo by: © Paolo Mazzo – F38F

 

Bruno Stocco
Bruno Stocco was born in Camposampiero (Padua), where he operates his studio. After graduating as an art teacher from Padua’s l'Istituto Statale d'Arte ‘Pietro Selvatico’ under Alvarez Bresciani, he graduated in Architecture from the IUAV in Venice in 1980. His thesis, supervised by Valeriano Pastor, dealt with the Prato area of Valle a Padua. He also studied under Carlo Scarpa. He started his professional career in the ’80s as a regular participant in conferences and discussions on land conservation, and publishing articles and studies on the ancient and sacred architecture of Padua. A highlight is La tradizione e la cultura della casa nell'alto padovano (The tradition and culture of the house in the Also Padovana area) with a preface by Mario Botta. Between 1992 and 2002, he was a member of the Curia of Padua’s Diocesan Commission on Sacred Art. A key focus of Stocco’s professional life is the restoration of classified historic buildings, which he performs in collaboration with the various authorities and Ville Venete. On behalf of the Padua Order of Architects and Board of Surveyors, he co-created and jointly supervised the I-II-III restoration courses, which involved setting up a laboratory and collaboration on the publication of the course proceedings (published by Libreria Cortina di Padova). His work has been featured in exhibitions and monographs, with numerous articles appearing in professional journals. He published the monograph Il restauro della Cattedrale di Padova (The restoration of Padua cathedral) for Skira.

Tag
#Padova  #Italy  #Commercial  #Europe  #Bruno Stocco Architetto  #Italian Architecture 

© Maggioli SpA • THE PLAN • Via del Pratello 8 • 40122 Bologna, Italy • T +39 051 227634 • P. IVA 02066400405 • ISSN 2499-6602 • E-ISSN 2385-2054