Vienna 14 - Businesspark Breitensee EN - Holodeck Architects
  1. Home
  2. Architettura
  3. Vienna 14 - Businesspark Breitensee EN

Vienna 14 - Businesspark Breitensee EN

Holodeck Architects

Edited By Holodeck Architects - 30 March 2015

Based upon winning the 1st prize in the preceding competition Holodeck architects develop a new interpretation of the existing inner-city industrial location Breitensee in terms of urban planning as well as with regard to densification. 
The transformation from mere production facilities to an homogeneous mixed-use location equipped to cover a wide range of requirements of e.g. manufacturing plants, IT businesses, creative industries or media representatives represents a structural challenge for the architects and calls for a specific approach.
The interpretation of the industrial estate results in the new design of the Businesspark Breitensee. In its compacted location various premises, existing and newly built to cover a total of approximately 25,000 sq. m, offer commercial and office facilities with direct access to an underground car park as well as spacious communication areas and diverse open spaces. 
The objective is to strengthen and to consolidate the inconsistent existing building complex by implementation of the new building. 
The analysis of trajectory curves influences the design process in order to thematically arrange the building’s volumes and the open areas. With reference to densification optimum logistics and supplies are striven for. The bridge accommodating a separate office unit connects the new with the existing and continues to form a two-storey roof extension on top of the existing Wilhelminian commercial building that constitutes the conclusion of the building complex towards the Goldschlagstrasse. 
An essential point of focus involves the creation of a particular open plan atmosphere with maximum room height (approx. 3.28 m throughout the new buildings) and two-sided exposure to natural light. The choice of materials and their processing follows a “craftsmanship approach” to produce a connection with the historical production site and to achieve an atmosphere that is specific for this location. The same applies to the execution of the office and production facilities in the sense of a reference to the classic industrial warehouse. M&E conducts and wiring are therefore deliberately kept exposed. 
The building design is developed according to a consciously chosen low tech approach involving high quality building components and durable materials. The building represents a sustainable conception with regard to choice of material and adaptability and features a high flexibility space management. In this regard, the concept of a high quality curtain walling façade construction (low energy rating, direct/indirect light control, exterior sun protection sliding panels, openable windows) acts as a fundamental factor. The façade towards the residential building that covers a length of approx. 70m north of the Businesspark is divided into small sections and is designed to express equability. Continuing into the existing courtyard, the rhythm of the façade patterns changes in accordance to the inconsistent appearance of the surrounding existing buildings to show alterations in proportions and arrangement. 
The interior construction includes the thermal activation of the exposed concrete building elements (abstinence of suspended ceilings and raised floors) in order to minimize operating costs. Solar energy ingress is minimized, while a specific open office atmosphere is created. A glass roof patio area is located in the centre of the new building to serve as a communal area for the staff, improving cross-company communication. Furthermore, the double height (1st – 3rd floor) space can be used for internal events and will also be available for external activities, possibly in combination with the ground floor catering facilities. On top of the Wilhelminian commercial building duplex units with individually allocated exterior areas are introduced, offering the option for office or studio usage. The units located inside the existing parts of the courtyard have partially been redeveloped and have additionally been equipped with balconies or sun rooms. 

Holodeck

Location: Vienna, Austria 
Client: Wien Holding 
Completion: 2014 
Gross Floor Area: 30.300 m2 
Architects: Holodeck architects 
Design Team: Marlies Breuss, Michael Ogertschnig, Johannes Müller, Hannes Zergoi, Niels Merschbrock, Stefanie Gänger, Sven Klöcker, Jiri Huske, Stefanie Gänger, Kieu Giang Hoang 

Consultants 
Building Physics: Vasko+Partner 
Engineering: CD Consult 

Photography: © Wolfgang Thaler

Tag
#Vienna  #Austria  #Offices  #Europe  #Holodeck Architects 

© Maggioli SpA • THE PLAN • Via del Pratello 8 • 40122 Bologna, Italy • T +39 051 227634 • P. IVA 02066400405 • ISSN 2499-6602 • E-ISSN 2385-2054