MULTIFUNCTIONAL COMPLEX (SOCIAL HOUSING AND RETAIL) - Avenier Cornejo Architectes
  1. Home
  2. Architettura
  3. MULTIFUNCTIONAL COMPLEX (SOCIAL HOUSING AND RETAIL)

MULTIFUNCTIONAL COMPLEX (SOCIAL HOUSING AND RETAIL)

Avenier Cornejo Architectes

Edited By Avenier Cornejo Architectes - 5 April 2017

The social housing apartments at 179 Rue Saint-Maur are located on the site of a former well known space in Paris: the «Nine Billiards» bar. The unhealthy conditions of the structure forced a demolition and reconstruction of the building, which contest was won by Avenier Cornejo. Each element of the finished project contributes to reinterpret the dense and complex “faubourien” fabric in order to blend in while assuming a fantasy and originality that shows the real identity of the project.

The building takes advantage of the narrow plot to develop into a volume in L, compact and efficient, of six stories high. It deftly connects to its near and distant environment. The front façade integrates with the street by a raw and minimalist materiality: stained concrete that unfolds from the sidewalk up to roof curb. A subtle series of diagonal lines cut the façade in three sections, each drawn line meets the roofs of its two neighbors: a strange looking townhouse and a 6-story building. This design detail allows to accommodate these very heterogeneous structures and it’s in that politeness that the project communicates with one as with the other.

The plot has a small garden of 47 m² facing south. Each of the fourteen units, which typologies range from studios (T1) to 3-bedroom (T4) apartments, is floor-through and flooded with light all throughout the day. Each apartment has a balcony with a unique place next to the kitchen, serving as interface between the inside and the outside. From here residents can take their morning coffee enjoying an intimate and calm space that, along with the neighboring tree in the background, almost makes you forget the bustle of the neighborhood. Up above, the balcony on the sixth floor offers a frame over the Paris rooftops and grants an unexpected one-on-one with a city that we would have almost forgotten.

One of the major infrastructure choices of the project is to turn the living room and the kitchen toward the garden, and to place the bedrooms facing the Rue Saint-Maur, jostling with previous conceptions. The original goal of the plans is reflected on the detail level of the apartments, which interior is generally atypical and contradicts the apparent rigidity of the facade by integrating non-standard, even daring elements: rounded walls in the living room, negative of the communal circular staircase, folded wall sections, square openings where a wall meets the ceiling... a contemporary composition of forms that interact with the natural light.

Each architectural element is a detail treated with attention: large casement windows in every room, opening from floor to ceiling in each living room and kitchen, even in the bathrooms at times, full-height closets with customized hinged doors, perforated louvered shutters along the windows facing the garden.

Location: Paris, France
Client: SIEMP
Completion: 2016
Gross Floor Area: 1168 m2
Budget: 2,350,000 €
Architects: Avenier Cornejo Architectes
Project Manager: Julia Leroy
Contractor: Tempere Construction

Consultants
Structural: EVP Ingénierie
MEP: CFERM Ingénierie, IDS Ingénierie
Cost: VPEAS

Suppliers
Concrete Work: Grace, Fehr
Wood Exterior Joinery: Bieber
Aluminum Shutter: Griesser
Flooring: Vitra, Tarquet
Hardware: Euxos

Photography: © Julien Lanoo, Schnepp Renou, Pierre L’Exellent


© Maggioli SpA • THE PLAN • Via del Pratello 8 • 40122 Bologna, Italy • T +39 051 227634 • P. IVA 02066400405 • ISSN 2499-6602 • E-ISSN 2385-2054