B5, communications media building – Rizzoli redevelopment - Barreca & La Varra
  1. Home
  2. Architettura
  3. B5, communications media building – Rizzoli redevelopment

B5, communications media building – Rizzoli redevelopment

Barreca & La Varra

Edited By Francesco Pagliari - 7 February 2012

Located in the north-east of Milan near major thoroughfares, Metro connections and parklands, the RCS publishing group buildings form a communications and media hub. An expression of entrepreneurialism and farsightedness, it typifies the modern Milan of the late twentieth century. Then, as now, choices of location can have important cultural implications, bringing value to contrasting redevelopment, renewal, and transfer projects. The area, which is known as the Rizzoli sector and runs along a street named after the company’s founder, Angelo Rizzoli Sr., is an interesting case in that the architectural renewal that is underway could be defined as in loco, in that it is the company itself that is behind the renewal of the buildings, which housed the offices of the publisher’s magazines and printing presses.
In 2001, the winning project for the site (Boeri Studio – Stefano Boeri, Gianandrea Barreca and Giovanni La Varra) was a structure designed so that it could be reconfigured at a later date. The aim was twofold: to create a shared architectural identity and a recognizable urban identity – a part of the city that is inward looking while at the same time reflecting the city as it evolves. The first construction on the site consisted of an open urban courtyard flanked by a building characterized by the extensive use of glass, consisting of a low section that, in the corner near the parklands, rises to an 18-floor tower. It was joined in 2011 by the B5 building, designed by Gianandrea Barreca and Giovanni La Varra, who, since their 2001 design, had set up an independent architecture studio. The building reflects the same objectives as the framework plan in its position alongside the adjacent structure (the so-called Block C, which forms the open courtyard and incorporates the tower), with its five-storey rectangular block design having the same simplicity and regular features. The design is also energy efficient, making it possible for the building with its heat pump system to achieve a Class A rating.
The facades are all similar, with their materials reflecting those of Block C and likewise characterized by the extensive use of glass. The idea was to create a point of reference on two fronts: to enhance the configuration of this complex that produces different forms of media and to create a connection with the surrounding urban areas. The design of the facades was a primary focus and incorporated numerous objectives. The design provides for a uniform external finish for the building of silk-screened glass, but with different types of this glass used for the composition of the different elements. The elevations have a visual richness, created by the combination of horizontal bands and vertical modules. The glass creates a “graphic design”, with overlapping elements, transparency and opacity, and alternating white and grey with black the dominant colour of the glass on the ground floor. The silk-screened toughened glass floor courses mark off horizontal divisions of the elevations, framing the vertical glass sheets, which are staggered on the different levels, in a uniform black. The graphically punctuated two-dimensional plane of the elevations is then underscored by an element that creates depth in the form of a series of silk-screened vertical glass panels that also act as sunscreens. A feeling of mutability is thus created through the combination of the different elements of the facades, which are the same material but in different colours and with different degrees of transparency and therefore appear different in different natural light conditions throughout the day and the seasons. This creates a visual dynamism, with different viewing angles offering a different perception of the facade. If moving, the viewer can take in the variations around the building perimeter.
The design of the B5 building accentuates its urban elements, following the different heights of the site and highlighting the ground floor level walkway, with its grey pre-painted mesh walls, between the interior of the building, the communications media “village”, and the entrance from the car park and gardens. The load bearing structure is beams and columns with concrete and masonry slabs, and brick infill walls. The floor plan is designed for flexibility: The work areas are arranged around the perimeter, the stairwells and elevators, while the service areas and meeting rooms are arranged along the middle of each floor.

Francesco Pagliari

Location: Milan
Client: Iniziativa Immobiliare Due (Prelios, Morgan Stanley, RCS Mediagroup)
Completion: 2011
Gross Floor Area: 12.500 m2
Architects: Barreca & La Varra – Gianandrea Barreca, Giovanni La Varra
Project Coordination: Andrea Perego
Artistic Management: Dino Polverino
Design Team: Alessandro Grassi, Fabrizio Lampis, Simona Oberti, Marina Ranieri
Development Management: Prelios

Consultants
Working Drawings and Structural Design: S.C.E.
Mechanical and Electrical Installations: Teknema Consulting
Fire Protection System: Studiogamma

Suppliers
Ceramic tiles in restrooms: Privedil
Stone flooring in entrances and on stairs: VGC
Metal and REI doors: Schievano
Waterproofing: Alajmo

Photo by: © Paolo Rosselli

Barreca & La Varra 
In 1999, Gianandrea Barreca and Giovanni La Varra established Boeri Studio with Stefano Boeri. In 2008 the two opened Barreca & La Varra in Milan. Since then, the studio has worked on such important projects as the European Centre for Advanced Biomedical Research in Milan for the CERBA Foundation and the Royal Sun Alliance offices in Genoa. Simultaneously, it has continued to be involved in the design, planning and construction of Boeri Studio’s project portfolio, including Bosco Verticale for Hines in Milan, La Villa – Centre Régionale de la Méditerranée in Marseille for the French region of Provence-Alpes-Côte d'Azur, and the renovation of Milan’s general hospital.

Gianandrea Barreca 
Barreca was a founder of Gruppo A12, with which he organizes seminars, research projects, exhibitions and exhibits on the contemporary urban condition and, in particular, on the relationship between cities and public art. Since 2004 he has worked with the Domus Academy in Milan, supervising the master’s degree in Urban Vision and Architectural Design since 2006. Since 2009 he has taught Architectural Composition at the Faculty of Architecture and Architectural Engineering in Genoa.

Giovanni La Varra 
La Varra lectures in Urban Design at the Politecnico di Milano’s Faculty of Architecture, and Urban Planning at Milan State University’s Faculty of Literature and Philosophy. He has written numerous papers on contemporary housing and forms of temporary and self-organized use of public space. He has also organized exhibits and conducted research projects on the contemporary urban condition for research agency Multiplicity. Highlights among these include USE – Uncertain States of Europe, a survey of the future of Europe exhibited in Bordeaux in 2000, in Brussels in 2001, and in Tokyo and Milan in 2002; and Solid Sea, a study and exhibit on the Mediterranean presented at the contemporary art exhibition Documenta XI (Kassel 2002) and later exhibited in Vienna, Berlin and Rotterdam. Between September 2009 and April 2011, he was a consultant to Piano Expo 2015.


© Maggioli SpA • THE PLAN • Via del Pratello 8 • 40122 Bologna, Italy • T +39 051 227634 • P. IVA 02066400405 • ISSN 2499-6602 • E-ISSN 2385-2054