Astana Train Station - Tabanlioglu Architects
  1. Home
  2. Architettura
  3. Astana Train Station

Astana Train Station

Tabanlioglu Architects

27 October 2015

Located on the axial ceremonial route from the Presidential Palace, the new train station promotes a positive change starting from the close vicinity as the synergetic effects of transportation investments are highly upgrading for the regions that become a part of the network. The public realm, because of its anticipated intensive usage, is highly legible, robust and sustainable.

Articulating the urban space, the structure of the roof is considered as a major element in building the space. The monolithic roof system is an integral part of the structure of the station. The main bearing construction of the light-weight roof is steel; the design refined to optimize strength and stiffness, and provides an economical yet durable configuration with good resistance against weather conditions. Three continuous plates are running from one end to other as wavy lines, with intervals between them. The openings are glass covered only above the main station building, Cantilevered roof structure create a spectacular effect while granting a long protective, but still open-air waiting zone, extending to both ends.

The curved form peaked over the main the area provides eligible conditions for the travellers while waiting for their train. Visitors enter a high atrium surrounded with 3 terraced floors housing security points, ticket offices, leisure areas, food courts, duty free shops and office units. The building is accessible by car, to the drop off in the very middle, at the platform level and by the pedestrians.

The multi-layered center provides easy access during transfers especially when exchanging from one system to other. The underground passage enables smooth access to the metro station. Above the link, there is an urban park.

The train station is conceived as the continuity of the railway which makes a distinctive impression; it will constitute a charming urban landscape and become a new scene in Astana’s nature and contemporary architecture.

The spatial development patterns of city regions is shaped by the need for central locations of global cities whereas industrial production capacities, wholesale supplies, and customer services spread out the peripheries, as well as various residential zones. Not only for easy accessibility but also to satisfy the need for face-to-face interactions, have the communicative transport hubs become the iconic meeting places of our era.

The contemporary transit hubs are central passages as they are places for people to spend time besides their travel purposes. Transit investments should be made to shape balanced mixed-use development extending along radial corridors; located on the axial ceremonial route from the Presidential Palace, the new train station promotes a positive change starting from the close vicinity as the synergetic effects of transportation investments are highly upgrading for the regions that become a part of the network. In parallel to spatial considerations, the attractiveness of the transfer point extends to a larger environment. The public realm, because of its anticipated intensive usage, is highly legible, robust and sustainable.

Apart from its functional features, the Astana Train Station is designed specifically for Astana City to be a symbolic building that reflects the modern and contemporary aspects of the new capital of Kazakhstan. Emerging from the vast landscape of Astana, located on the main axis, it connects the city to the other cities of Kazakhstan, and creates a symbolic link between people and country.

The design introduces innovative solutions adopting high technology principles for operational management, interaction with the environment and especially with harsh climatic conditions of the geography.

Articulating the urban space, the structure of the roof is considered as a major element in building the space. The monolithic roof system is an integral part of the structure of the station. The main bearing construction of the light-weight roof is steel; the design refined to optimize strength and stiffness, and provides an economical yet durable configuration with good resistance against weather conditions. Three continuous plates are running from one end to other as wavy lines, with intervals between them. The openings are glass covered only above the main station building, Cantilevered roof structure create a spectacular effect while granting a long protective, but still open-air waiting zone, extending to both ends.

The curved form peaked over the main the area provides eligible conditions for the travellers while waiting for their train. Visitors enter a high atrium surrounded with 3 terraced floors housing security points, ticket offices, leisure areas, food courts, duty free shops and office units. The building is accessible by car, to the drop off in the very middle, at the platform level and by the pedestrians.

The multi-layered center provides easy access during transfers especially when exchanging from one system to other. The underground passage enables smooth access to the metro station. Above the link, there is an urban park.

The train station is conceived as the continuity of the railway which makes a distinctive impression; it will constitute a charming urban landscape and become a new scene in Astana’s nature and contemporary architecture.

Tabanlioğlu Architects

Tabanlioğlu Architects was established by Murat Tabanlioğlu (RIBA Chartered, AIA Int.) in collaboration with Dr. Hayati Tabanlioğlu in 1990 and Melkan Gürsel Tabanlioğlu (AIA Int.) who joined the group in 1995. Based in Istanbul with branches in Ankara, Dubai, Doha and London, their offices have more than 160 employees, operating mainly in Turkey, MENA and CIS Countries.
Tabanlioglu has more than 60 years experience in architecture, searching for new efficiencies in terms of global and environmental needs and developments. Tabanlıoğlu works comprise wide range of building types. They have been awarded several international and national prizes; including 2013 Mipim AR Future Project Awards for Big Urban Project for Yenikapi Transfer Point and Archaeo Park Area, Selçuk Ecza Headquaters project won 2013 WAF Future Office Project Award and MIPIM 2015 Award Best Office and Business Development. Amongst many others, the Loft Gardens and for the Bodrum International Airport have both received Royal Institute of British Architects (RIBA) International Award. The project of the office is short listed for 'New National Stadium Japan International Design Competition' in November 2012The company ranked 66th “BD World Architecture Top 100 list” in 2014.


© Maggioli SpA • THE PLAN • Via del Pratello 8 • 40122 Bologna, Italy • T +39 051 227634 • P. IVA 02066400405 • ISSN 2499-6602 • E-ISSN 2385-2054