Aparthotel Svatý Vavřinec: an apartment complex that reflects its setting - ov-a
  1. Home
  2. Architettura
  3. Aparthotel Svatý Vavřinec: an apartment complex that reflects its setting

Aparthotel Svatý Vavřinec: an apartment complex that reflects its setting

ov-a

24 August 2020

 

An example of sustainable, contemporary alpine architecture designed by OV-A, the Aparthotel Svatý Vavřinec offers much more than accommodation.

The town – and now ski area – of Pec pod Sněžkou grew out from its original buildings, expanding into the surrounding hills. Over the years, large hospitality structures have slowly appeared. Following the path of streams as it rises up through the valley, the road to the town offers glimpses between the houses of Pec pod Sněžkou and cabins scattered across the meadows. The architects of the Aparthotel Svatý Vavřinec set out to capture this special atmosphere in their design and develop it even further.

The complex’s 90 suites occupy four apartment buildings, built on the site of a now demolished shopping center dating from the 1980s. The four buildings are surrounded by the "meadows" – actually a roof garden over shops and garages located on the ground floor. The spaces between the buildings offer views of the mountain backdrop.

The apartments themselves are different sizes with different orientations. The rooftop lawn is a semi-private open space between the buildings, intended for a variety of activities and events. It includes a barbecue area with seating as well as a children’s playground. The entrance to the complex is via the ground-floor reception, but there’s also a winter entrance that leads directly to the ski room, where each apartment has its own ski locker.

The ground floor has a series of services for residents, including a games room for adults, another one for teenagers, a children’s playroom, a cellar where customers have their own private cellaring space, a lobby with a fireplace, and a restaurant specializing in grilled meats. The stores include a supermarket, a pharmacy connected to the supermarket, a sporting goods store, and a ski and bike shop.

www.ov-a.cz

 

Read also

Wood in architecture

Studio                         ov – a

Authors                       Jiří Opočenský, Štěpán Valouch

Collaborators              Vojtěch Kratochvíl, Anna Schneiderová, Jan Stibral,

                                    Františka Podzimková, Tomáš Kubelka

 

Project location          Pec pod Sněžkou, Czech Republic

Project year                2012-2016

Realization                  2017-2018

 

Area                            built-up area 2 367 m2

                                   gross floor area 10 580 m2

                                   usable floor area 7 176 m2

 

Photography              BoysPlayNice, www.boysplaynice.com

Drawings                    ov – a

Co-authors                 EDIT!

                                   Ivan Boroš, Juraj Calaj, Vítězslav Danda, Šimon Dočekal, Kateřina Blahutová

                                   (apartment interiors Krkonoše and Modern, wellness,  game rooms,

                                   hallways, garages)

 

Tag
#BoysPlayNice Photography & Concept  #Czech Republic  #Hotels  #ov-a  #Wood in Architecture 

© Maggioli SpA • THE PLAN • Via del Pratello 8 • 40122 Bologna, Italy • T +39 051 227634 • P. IVA 02066400405 • ISSN 2499-6602 • E-ISSN 2385-2054