RIVAS-FUTURA Underground Station [METRO de MADRI
  1. Home
  2. Architettura
  3. RIVAS-FUTURA Underground Station [METRO de MADRID], Rivas Vaciamadrid, Madrid (Spain)

RIVAS-FUTURA Underground Station [METRO de MADRID], Rivas Vaciamadrid, Madrid (Spain)

Landínez+Rey | equipo L2G arquitectos

 RIVAS-FUTURA Underground Station [METRO de MADRI
Edited By Landínez+Rey | equipo L2G arquitectos -
RIVAS-FUTURA Underground Station [METRO de MADRID], Rivas Vaciamadrid, Madrid (Spain) The building´s architecture is a consequence of the surrounding context and its brief, which includes a new underground station, the public spaces to access the station and two parking areas. Located between two operating underground stations, the building process was determined by the aim of continuing with the train services during the works. The station is placed alongside the existing train rail, with a significant level change both sides of the track. To provide a single hall accessed from the parking areas at both levels in connection with the platforms at the lower level was a design principle. Podium. The design takes advantage of the existing topography to create a two stories station as a podium with a shade covering floating above it. The podium accommodates platforms and plant rooms at the lower level, connected with the double-height hall over it. Conceived as a dark ceramic volume, the podium defines a new public space at each level connected with two parking areas, a welcoming square at the upper level providing access to the entrance hall of the station. Shade covering. Above the podium, a curtain wall with solar control glazing provides visual continuity between the interior and the exterior square and defines the thermal controlled spaces. By linear aluminum louvers in front of the glazing, a bioclimatic shade covering is created. It offers protection against west solar direct radiation avoiding overheating, and provides reflected natural lighting inside the spaces avoiding glare. Also a covered exterior area where the external stairs between public spaces is provided.
ARCHITECT AUTHORS: Mª ANTONIA GONZÁLEZ-VALCÁRCEL FRANCISCO LANDÍNEZ + DAVID LANDÍNEZ MÓNICA GONZÁLEZ REY ( LANDÍNEZ+REY | equipo L2G arquitectos [eL2Gaa] ) + ROCÍO LANDÍNEZ COLLABORATORS: FRANCISCO PÉREZ CÁRDENAS (quantity surveyor) YOLANDA FUERTES (delineación) GENERAL CONTRACTOR: ALDESA CONSTRUCCIONES, SA CLIENT: Transportes Ferroviarios de Madrid, S.A. METRO de Madrid, SA PHOTOGRAPHER: MIGUEL DE GUZMÁN | Imagen Subliminal LOCATION: calle AURELIO ÁLVAREZ, s/n - Rivas Vaciamadrid, Madrid Urbanization + linked squares: 24.560,28 m2 Built construction: 4.847,28 m2 Total: 29.407,56 m2
Subscribe to our newsletter:
I hereby declare that I have read the Privacy Policy and consent to the processing of my personal data.
Keep up with the latest trends in the architecture and design world
Don't miss the opportunity to join interesting education courses
Get a sneak peek of THE PLAN magazine and webzine contents
Tag
#Miguel de Guzman   #Rivas-Vaciamadrid  #Spain  #Infrastructure  #Europe  #Landínez+Rey | equipo L2G arquitectos 

© Maggioli SpA • THE PLAN • Via del Pratello 8 • 40122 Bologna, Italy • T +39 051 227634 • P. IVA 02066400405 • ISSN 2499-6602 • E-ISSN 2385-2054