Zamboni student housing, providing new living models in Bologna
  1. Home
  2. Architecture
  3. Zamboni student housing, providing new living models in Bologna

Zamboni student housing, providing new living models in Bologna

The design fragments the stereometric mass of the building with triangular balconies, never identical to one another. The residence contains ten apartments and various common areas

TECO+partners

Zamboni student housing, providing new living models in Bologna
By TECO+partners -

The university residence in Bologna, designed by TECO+partners, is located in the San Donato district, near the historical seat of the University. It joins a social scenario characterized by changing lifestyles, changing forms of coexistence, where the new living models become an important aspect of students’ education, inserting them in a system of relations and contributing strongly to their social growth.

The building develops along a high traffic road and its long side overlooks the street. The shape of the building was strongly conditioned by the masterplan of the Ex Ferrovia Veneta authority, which defined a highly compact, non-modifiable volume. In order to cope with this restriction, the design dissimulates it, fragmenting the stereometric mass of the building with triangular balconies, never identical to one another. Their geometry is developed symmetrically, from the centre of the façade towards the edges, with progressively different angles.

Zamboni student housing - TECO+partners © Fabio Mantovani, courtesy of TECO+partners


The light, which is reflected unevenly by the balconies, dematerializes the grey mass of the building, which thereby appears lighter. The effect is emphasized by the parapets – made with iridescent cold galvanized perforated steel sheeting – and the vertical, semi-translucent polycarbonate panels connecting the balconies, which set up an asynchronous rhythm that further complicates the play of reflections and transparencies.

The building consists of four storeys: the ground floor houses the common functions, such as study rooms, collective kitchens, spaces dedicate to free time and physical activity, whereas upper floors contain sleeping accommodation for 60 students, distributed into ten apartments. The basement houses a garage and three large bicycle storages, with a zone intended for maintenance and cleaning (with spaces for work, meters and recharging points). The exteriors alternates green and paved areas.

 

|||   SUBSCRIBE TO THE PLAN   |||   Get the greatest stories worldwide in architecture and design, the latest projects, builds, rankings and reviews, advice on videos, gallery images and interviews

Credits

Location: Bologna, Italy
Completion: 2021
Area: 3,068 m2
Client: Camplus
Architect: TECO+partners
Design team: Luigi Benatti, Ottavio Bariselli, Matteo Serradimigni, Massimo Savini, Claudia Pacchiega, Patrizio Chiavarini

Photography by Fabio Mantovani, courtesy of TECO+partners

Keep up with the latest trends in the architecture and design world

© Maggioli SpA • THE PLAN • Via del Pratello 8 • 40122 Bologna, Italy • T +39 051 227634 • P. IVA 02066400405 • ISSN 2499-6602 • E-ISSN 2385-2054
ITC Avant Garde Gothic® is a trademark of Monotype ITC Inc. registered in the U.S. Patent and Trademark Office and which may be registered in certain other jurisdictions.