Hamonic Masson: ZAC Massena
  1. Home
  2. Architettura
  3. ZAC MASSENA

ZAC MASSENA

Hamonic+Masson & Associés

Hamonic Masson: ZAC Massena
Edited By Hamonic+Masson & Associés -

Functioning as one single building and offering social housing and home ownership opportunities, the project links the rigidity of the Avenue de France, the railway landscape, the entrance to the adjacent Ivry suburb and ultimately the transition from a horizontal city to a vertical one.
Alongside the attraction of being the first high-rise to be built in the city since the 1970s, the location of the project is an important contextual consideration.As the last avenue to be constructed in Paris within the “Paris Rive Gauche” urban redevelopment scheme (launched in 1991) and having important links with the “Grand Paris” (the metropolitan urban redevelopment plan currently being undertaken to relink central Paris with its suburban areas), this project focuses on many important themes currently being discussed within the context of Paris’ evolution as a metropolitan city.
The location of the building was an important starting point when considering the design of the project. The Avenue de France is very rigid; there are lots of offices and shops and very few housing projects. Furthermore all the units are very uniform in size and in height. Therefore, we wanted to avoid this homogeneity and formality and inject a breath of fresh air to the area. The DNA of the building is consequently quite special. The project consists of a building comprised of a tiered structure measuring 37 m, the height limit before the recent change to building height regulation, and the second a tower measuring 50 m, both resting on a common base. The building is therefore emblematic of the progression from the horizontal to the vertical.
The terraces spiral upwards, catching the light at every angle, adding to the allure of this tiered tower, whilst leaving an impression of progressive transformation. The performance resides in the fact that there is no feeling of repetition throughout this structure of 200 homes. The apartments are stacked on top of one another, but each has its own strong, unique identity. This is a remarkable building which questions the formality of surrounding structures.
Another important principle that guided us through the design process was to offer true functionality within architectural quality. Many people aspire to live in suburban style, individual housing. There are many reasons for this, but in particular being able to create a true identity for one’s own home. Secondly there’s appeal of eating outside, having direct contact with the context from the comfort of your own house, all whilst owning one’s own land. These desires must be integrated in to the scale of the apartments in a collective building. We have responded to this search for individual identity, ownership and differentiation by creating multiple exterior spaces for each apartment, measuring between 20 and 30 m2 and apartments with various, differing typologies within the collective.
This building is a contrast to the ‘normal’ Parisian standards of housing. The building is innovative in its approach to height, in a city that imposed strict height limits to keep the historic and iconic skyline of Paris uniformly low.
The change in regulations is a historic moment for the city: 50 metres is an intermediate height; this project is not a high rise, but embodies a shift in attitude, and this gradual increase marks a willingness to reconsider the potential of height and will change the city landscape little by little. It doesn’t scare people, but is rather an example and a signal to the city of Paris that height is no longer taboo.
Although taller than other buildings in Paris, the base of the building, which hosts several shops, creates a link to the pedestrian level. Pedestrians are not crushed or overwhelmed by the height of the building, but rather connected to it.
Paris urban fabric becomes very clear and the building assumes the role of an observation tower, allowing inhabitants to understand and appreciate the different layers and the history of the city.
What is more, the intervention provides housing while offering a sustainable way of living. The almost equal divide between social housing and home ownership (92 social housing units, 96 privately owned units) demonstrates that architectural innovation and social housing can go hand in hand. There are various points of shared public space throughout the building, for example the shared entrance and garden on the ground floor, and a shared public garden on the 4th floor, promoting social diversity as well as quality of life.
This building represents some of the most important subjects being discussed within urbanism: height, housing opportunities, social diversity, sustainability.

Location: Paris, France
Client: Bouygues Immobilier
Completion: 2015
Gross Floor Area: 13,750 m2
Architects: Hamonic+Masson & Associés
Associated architect: Comte Vollenweider
Contractor: Bouygues Bâtiment Habitat résidentiel

Suppliers
Elevators: Otis
Glass: Vanceva  
Decking: Soprema  
Aluminium Shutters: Réhau  
Metal Cladding: Euramax, Alubel

Photography: © Takuji Shimmura, Milene Servelle

Keep up with the latest trends in the architecture and design world
Tag
#Takuji Shimmura  #Milene Servelle  #Paris  #France  #Residential complex  #Europe  #Hamonic+Masson & Associés  #Architecture of the month 

© Maggioli SpA • THE PLAN • Via del Pratello 8 • 40122 Bologna, Italy • T +39 051 227634 • P. IVA 02066400405 • ISSN 2499-6602 • E-ISSN 2385-2054