Woody by Atelier du Pont | THE PLAN
  1. Home
  2. Architecture
  3. Woody

Woody

Santé publique France office building

Atelier du Pont

Woody by Atelier du Pont | THE PLAN
By Atelier du Pont -

The office building for Santé publique France, the French public healthcare agency, is located at the edge of the Bois de Vincennes, from which it draws its inspiration. It is entirely made of wood: structure, flooring, façades, etc. The shape resembles a bundle of sticks placed on the ground that branch out like open, protective arms. This design symbolizes the mission of this institution, which oversees the health of everyone who lives in France. The aim is to be exemplary in terms of its impact on the environment and the health. The project has created a pleasant space that fully takes into account its users’ wellbeing. It utilizes natural and recyclable construction procedures and materials, free of all solvents and plastics. The workspaces are luminous and well cushioned in terms of sound, and have ample views of the surrounding landscape. The stairways have been generously sized and naturally lit to encourage people walk to go from one floor to the next, instead of taking the elevators. The common spaces were created to stimulate interaction and host informal gatherings and meetings. The restaurant and small cafés on the various floors are warm and intimate. Large, furnished terraces are available to anyone who wants to eat outside and enjoy the beautiful view over the wooded park. The three gardens surrounding the building are pedagogical, each one organized around the theme of beneficial, healing, or harmful plants. At a time when our children are mobilizing to save the planet and are holding us responsible, individually and collectively, we as architects and builders have a moral obligation to reduce the carbon footprint of our constructions. We have to fundamentally change the ways in which we do things, adopt different construction systems, and use bio-sourced and recyclable materials.

Location: Saint-Maurice, France
Client: Santé publique France
Completion: 2019
Gross Floor Area: 4,270 m2
Cost of Construction: 10,900,000 Euros (VAT excl.)
Architect and Interior Designer: Atelier du Pont (Anne-Cécile Comar & Philippe Croisier)

Consultants
Services Engineering:
Quadriplus Groupe
Safety Coordinator: Cronos Conseil
Landscape: Laurence Jouhaud

Photography: © Karel Balas, © Takuji Shimmura, courtesy of Atelier du Pont

Keep up with the latest trends in the architecture and design world

© Maggioli SpA • THE PLAN • Via del Pratello 8 • 40122 Bologna, Italy • T +39 051 227634 • P. IVA 02066400405 • ISSN 2499-6602 • E-ISSN 2385-2054