Wipo-Ompi Salle de Conference
  1. Home
  2. Architecture
  3. Wipo-Ompi Salle de Conference

Wipo-Ompi Salle de Conference

Behnisch Architekten

Wipo-Ompi Salle de Conference
By -

The new WIPO Conference Hall lies between the organization’s main building Bâtiment AB and the recently completed administration building, by Behnisch Architekten. The WIPO Campus is located in the United Nations district at Place des Nations in Geneva and is characterized by differentiated architectural styles erected there over the years. The new Conference Hall, a predominantly opaque structure, presents itself slightly raised above the level of Place des Nations and opposite a row of villas. Despite its large volume and introverted appearance it is light and approachable. From its fulcrum arms cantilever out to create openings framing picturesque views, such as that of the Mont Blanc massif. The structure is placed like a sculpture between the two buildings, within the WIPO Garden.
The lobby of the conference hall is a continuation of this garden landscape, separating the hall from its base and allowing it to seemingly levitate. This generous space also functions as the connection to the existing foyer of the AB building. The conference hall, located on the second and third floor, has been designed to optimally satisfy the specific requirements of the WIPO: the 900 state of the art conference seats, oriented towards the stage without any hierarchy, are designed by Behnisch Architekten to ensure user friendliness and comfort. The auditorium is filled with homogeneous daylight streaming in through the north-facing glazing above the stage. High quality shading devices allow natural light to meet user-based needs. The new conference hall differentiates itself from its surroundings both in its geometry and its material quality. Surrounded by glass structures, this polygonal body is constructed entirely of indigenous timber. Wood is also prolifically used on the interior, where its haptic quality creates a gentle and pleasant ambiance. This choice of material and all choices in this project are based upon the attempt to create ecologically, economically, and socially sustainable built environments. Seite 2 Client World Intellectual Property Organization, Geneva, Switzerland Architect Behnisch Architekten, Stuttgart Planning and construction 2009–2014 Gross 7.700 m² / 62,400 sq ft Volume 29.000 m² / 1,023,990 cu ft Address Route de Ferney CH-1211 Geneva Switzerland

BEHNISCH ARCHITEKTEN
Behnisch Architekten was founded in 1989 and works out of three offices – Stuttgart, Munich, and Boston. These offices are directed by Stefan Behnisch and his partners Robert Hösle (Munich), Robert Matthew Noblett (Boston) and Stefan Rappold (Stuttgart). From the outset, the social dimension of architecture has been a fundamental aspect of the firm’s design philosophy. The search for innovative and sustainable solutions making optimum use of natural resources has produced a rich variety of buildings, each of which responds to specific user requirements and site conditions. Behnisch Architekten realized such signature projects as the Institute for Forestry and Nature Research in Wageningen, the Netherlands (1998); the LEED Platinum Genzyme Center in Cambridge, MA (2004); as well as the new Unilever Headquarters (2009). The most recently completed major construction projects are a new administrative building (2011) and a conference hall (2014) for the World Intellectual Property Organization in Geneva, and the new home of the John and Frances Angelos Law Center in Baltimore, MD, USA (2013).

Keep up with the latest trends in the architecture and design world

© Maggioli SpA • THE PLAN • Via del Pratello 8 • 40122 Bologna, Italy • T +39 051 227634 • P. IVA 02066400405 • ISSN 2499-6602 • E-ISSN 2385-2054
ITC Avant Garde Gothic® is a trademark of Monotype ITC Inc. registered in the U.S. Patent and Trademark Office and which may be registered in certain other jurisdictions.