Auer Weber: University Centre des Quais in Lyon
  1. Home
  2. Architettura
  3. University Centre des Quais

University Centre des Quais

Auer Weber

Auer Weber: University Centre des Quais in Lyon
Edited By Auer Weber -

The "Pôle universitaire des Quais" is located in the university district on the eastern bank of the river Rhône in the 7th arrondissement of Lyon and comprises of five institutions: The Institute of Technology for around 900 students; The Department for Research and Higher Education (PRES); A canteen with a capacity of approximately 1,900 meals; A dormitory compromising of 200 beds; The International House of Languages and Cultures (architects: Thierry Van de Wyngaert and Véronique Feigel).
The structure of the building and massing within the block provides for a clear separation between the different areas of the IUT and PRES as well as the student accommodation and canteen.The individual components are encompassed in a compact ring around a spacious landscaped courtyard, which portrays a representative and quiet building block edge to the outside of the cityscape.The courtyard with its tiered patio areas functions as an open "Forum" promoting communication between the individual institutions.
The outer compactness of the new university building is supported by closely knit concrete façade pilasters. This appears as a subtly structured volume to integrate the project into its surroundings with respect to color and materiality. 
The characteristics of this building are defined by the homogeneity of the light concrete, the use of a limited amount of different materials, and neglecting the building elements such as; windowsills and venetian blinds.The uniform block structure at the main entrance is deliberately broken, as the autonomous block of the PRES significantly protrudes in plan and height. A gem-like exterior layer of adjustable vertical glass panels are used in the building ring-seemingly without touching it- thus contributing to its function and location opposite the existing University Construction Office. 
The ground floor and the first floor are reserved for the entrance hall, the dinning hall and the classrooms. In the standard floors are offices, conference rooms and student apartments. The auditorium is embedded low in the centre of the block creating space for a large terrace above, which is linked via seating steps through the courtyard.
The rich greenery of the patio creates an oasis within the compact urban structure that makes the "Pôle universitaire des Quais" a significant part of the urban university life.

Location: Lyon, France
Client: Rectorat de l'académie de Lyon
Completion: 2015
Gross Floor Area: 23,485 m2 
Cost of Construction: 25,5 M Euros 
Architects: Auer Weber
Design Team: Philipp Auer; Yvonne Meschederu and Eric Frisch (project manager); Christina Hahn, Peter Hofmann, Daniela Hohenhorst, Martin Klemp, Anne Krins, Christian Richardt, Bertram Wruck
Associate Architect: Arodie Damian Architectures -  Christophe Damian, Blandine Rougon-Sarlin,
Vincent Floquet (project manager); Florian Mignot

Consultants
Structural and Technical Systems: Grontmij Sechaud Bossuyt
Landscape: Atelier Fontaine
Energy: Tribu
Acoustics: Acouphen
Kitchen: Betr

Photography: © Aldo Amoretti

Keep up with the latest trends in the architecture and design world
Tag
#Aldo Amoretti  #Lyon  #France  #Glass Envelope  #Glass  #Education  #Europe  #Auer Weber 

© Maggioli SpA • THE PLAN • Via del Pratello 8 • 40122 Bologna, Italy • T +39 051 227634 • P. IVA 02066400405 • ISSN 2499-6602 • E-ISSN 2385-2054