Tirpitz Museum
  1. Home
  2. Architettura
  3. Tirpitz Museum

Tirpitz Museum

BIG - Bjarke Ingels Group

Tirpitz Museum
Edited By BIG - Bjarke Ingels Group -

The new TIRPITZ is a sanctuary in the sand that acts as a gentle counterbalance to the dramatic war history of the site in Blavand on the west coast of Denmark.

The 2,800 m2 "invisible museum" transforms and expands a historic German WWII bunker into a groundbreaking cultural complex comprising four exhibitions within a single structure, seamlessly embedded into the landscape.

Upon arrival, visitors will first see the bunker until they approach through the heath-lined pathways and find the walls cut into the dunes from all sides and descend to meet in a central clearing. The courtyard allows access into the four underground gallery spaces that have an abundance of daylight even though they are carved into the sand.

The exhibitions, designed by Dutch agency Tinker Imagineers, showcase permanent and temporary themed experiences that ground the tale of an impressive war machine.

While set by the heavy hermetic object of the WWII bunker, the new TIRPITZ is a sharp contrast to the concrete monolith by camouflaging with the landscape and inviting lightness and openness into the new museum.

Location: Blavand, Denmark
Client: Vardemuseerne
Completion: 2017
Gross Floor Area: 2,800 m2
Architects: BIG | Bjarke Ingels Group
Design Team: Akt, Luchinger+meyer, Tinker Imagineers, Kloosterboer Décor, Big Ideas, Fuldendt, Cowi, Svend Ole Hansen, Gade & Mortensen Akustik, Bach Landskab, Ingeniorgruppen Syd, Kjahr & Trillingsgaard, Pelcon


Photography: © Rasmus Hjortshoj, Laurian Ghinitoiu

Keep up with the latest trends in the architecture and design world
Tag
#Rasmus Hjortshøj  #Laurian Ghinitoiu  #Blåvand  #Denmark  #Glass  #Museum  #Europe  #BIG - Bjarke Ingels Group 

© Maggioli SpA • THE PLAN • Via del Pratello 8 • 40122 Bologna, Italy • T +39 051 227634 • P. IVA 02066400405 • ISSN 2499-6602 • E-ISSN 2385-2054