SHUM YIP UpperHills LOFT - Urbanus Architecture & Design
  1. Home
  2. Architettura
  3. SHUM YIP UpperHills LOFT

SHUM YIP UpperHills LOFT

Urbanus Architecture & Design

Edited By Urbanus Architecture & Design - 12 September 2019

This base is a high-end commercial complex with six high-rise towers containing offices, hotels and business apartments. Adjacent to the central business district (CBD), it is also located between two central parks in Shenzhen. URBANUS’ design task was to construct a 100,000 sq. m loft of apartments and offices on top of a shopping center larger than 60,000 sq. m. To release the enormous pressure from the vertical dimension of the high-rise tower, the architects took advantage of the large area of the LOFTs, creating two artificial mountain volumes, in response to the huge scale of the towers. At the same time, the design connects the project to the natural form of the surrounding Lianhua and Bijia Mountains. This design also encloses a quiet space, by connecting the 3-4 level high-density office LOFT through exquisite sidewalks, creating a small town with rich spatial variation. There are also some public spaces, such as the LOFT Theater and the Trading & Exhibition Center that gradually transform the “big” and “solid” periphery space to the “small” and “dynamic” inner region. The Loft Town has accommodated a shopping mall, business offices and apartments, creating a new model of settlement which integrates residents, offices, shopping malls and cultural spaces. The standard floor height of the apartment loft in A District is 9 m, which can be flexibly divided and used; verandas are set on the north and south sides, which endows the room with good ventilation and sun protection. Every household has a private courtyard, where neighbors can interact and socialize, while having their own private space. For the façade, URBANUS used a greyish twisted grid in order to maximize the performance of the material. In B District, the hotel loft and office loft enclose an inner garden, where a black box theater is set to stimulate future cultural activities in this region. The façades are decorated with white ceramic panels with rough texture, giving people the feeling of getting back to nature. In C District, there are over 20 office lofts with 3-4 stories, forming small “villages”. These lofts were arranged by groups, each with a courtyard. The lanes inside have the width of 4-6 m and between these groups are open spaces with streets of 8-15 m in width. Overhead channels, terraces, courtyards, balconies and galleries are interspersed among them, forming various spatial structures. The office and business platforms are connected by vertical transports. Workers can stroll in the mall when they are downstairs, and go back upstairs to work very conveniently. In the north is a residential area, and in the south people can see exhibitions in D District. The LOFT Town in UpperHills creates for its residents a multi-dimensional lifestyle by using a new building model. D District is another “mountain” across from District A, located on the south side of the base. As a part of the government, it was initially set as the headquarter office. The depth of the building volume varies from 26 to 56 m. By creating holes throughout the building’s façades, the inner courtyards were set in different areas. This design would greatly enrich the levels of indoor and outdoor space. In the inner part of the building, aisles connect different levels of spaces, including inner courtyards, lounges and outdoor overhead platforms, forming a rich spatial experience.

Location: Shenzhen, China
Completion Date: 2018
Site Area: 64,000 m2
Gross Floor Area: 105,000 m2
Architect: Urbanus Architecture & Design
Principal Designer: Meng Yan, Liu Xiaodu, Wang Hui
Project Manager: Zhang Changwen, Lin Haibin, Jiang ling
Design Project Manager: Zhou Yalin, Zhang Xinfeng, Zhang Jiajia
Project Architect: Zhao Jia, Travis Bunt, Juliana Kei
Interior Design: Zheng Na
Landscape Design: Wei Zhijiao
Design Team: Su Yan, Zhang Haijun, Lin Junyi, Wang Yanping, Sun Yanhua, Zang Min, Cao Jian, Han Xiao, Zhang Ying, Wang Ping, Li Nian, Chen Guanhong, Yu Xinting, Xie Shengfen, Liu Kan, Silan Yip, Darren Kei, Sam Chan, Neo Wu, Danil Nagy, Daniel Fetcho, Yuan Nengchao, Lian Lili, Wang Lianpeng, Chen Hui, Zheng Zhi, Li Weibin, Milutin Cerovic, Fang Xue, Liu Nini, Chen Biao, Li Xintong, Li Yongcai, Zhu Yuhao, Gao Jieyi, Chen Zhenzhen, Lin Ting, Zhang Yingyuan, Xu Luoyi, Wang Fang, Wang Yingzi, Wen Qianyue, Tang Disha, Guo Xusheng, Su Wushun, Tian Ye, Wang Jiahui, Tian Tao, Li Jiapei, Yu Kai, Shi Xianlin, Zhang Zhimin, Lin Xiaoyan
Client: Shenzhen Kezhigu Investment

Consultants
Structural and Mechanical:
ARUP
Construction Documents: CAPOL
Interior Design: Shenzhen Decoration and Construction Industrial
Landscape: Shenzhen BLY Landscape & Architecture Planning & Design Institute
Façade System: Zhuhai Jingyi Glass Engineering
Lighting: SPEIRS+MAJOR
Logo Design: Corlette Design

Photography: © ZtpVision, courtesy of URBANUS

Tag
#ZtpVision  #Shenzhen  #China  #Ceramic panels  #Glass  #Ceramic  #Multifunctional complex  #Asia  #Urbanus Architecture & Design 

© Maggioli SpA • THE PLAN • Via del Pratello 8 • 40122 Bologna, Italy • T +39 051 227634 • P. IVA 02066400405 • ISSN 2499-6602 • E-ISSN 2385-2054