Polins - a pole of strategic innovation
  1. Home
  2. Architettura
  3. Polins - a pole of strategic innovation

Polins - a pole of strategic innovation

Polins - a pole of strategic innovation
Edited By Editorial Staff -
Polins, meaning a Pole for Strategic Innovation, is a multi-purpose building designed by Marco Acerbis and recently gracing Eastgate Park, an mixed logistic, industrial and artisan estate at Portogruaro in the province of Venice. This new building stems from collaboration by the Portogruaro town hall and the Portogruaro Campus authority (Ca’ Foscari University, Venice). The Polins brief is to develop new business models by liaison among the university, consultancy and entrepreneurial worlds. Shut in on three sides, Polins opens southwards with a mainly glazed façade which is designed to maximize passive sunlight in winter-time. Brise soleil units fitted with photovoltaic panels play down the glare in summer.
On the east and west elevations the building blends perfectly into the natural setting by its great structural arches in laminar deal by Holzbau, seemingly emerging from the grassy hillside and spanning to the opposite side. The elevations are framed within these wood beam profiles, timber textures mingling with a metal roof and the black ventilated façade provided by Marazzi Engineering. The lining of this last is in Marazzi Tecnica SystemA crystallised stoneware slabs which protect the perimeter walls from the elements whilst enabling air to circulate and thus increase the thermal performance of the whole structure.
Inside is a 150-seater lecture hall, a meeting room and offices various. The spatial layout builds in versatility of purpose to the main rooms. The lecture hall was also carefully designed to maximize wall and ceiling absorption of sound. This is helped by a central false ceiling of pierced anodized aluminium panelling, hollow inside to absorb the sound waves. The panels are arranged so as both to hide the technical ducts and let in light from the skylights in the roof.
The interior design is completed by furnishings and light fittings designed by Acerbis himself, imparting a sense of harmony and finish throughout. Use of natural materials, along with renewable energy sources such as photovoltaic and geothermal, helped win the building a CasaClima category A+.

Marazzi
V.le Virgilio, 30
I - 41123 Modena (MO)
Tel. +39 059 384111
Fax +39 059 384303
E-mail: press@marazzigroaup.com
www.marazzi.it

Holbau
Via Ammon, 12
I - 39042 Bressanone
Tel. +39 0472 822666
Fax +39 0472 822600
www.holzbau.com
Read the online PDF of the article
Subscribe to our newsletter:
I hereby declare that I have read the Privacy Policy and consent to the processing of my personal data.
Keep up with the latest trends in the architecture and design world
Don't miss the opportunity to join interesting education courses
Get a sneak peek of THE PLAN magazine and webzine contents

© Maggioli SpA • THE PLAN • Via del Pratello 8 • 40122 Bologna, Italy • T +39 051 227634 • P. IVA 02066400405 • ISSN 2499-6602 • E-ISSN 2385-2054