A patio house on the slopes of Table Mountain in Cape Town
  1. Home
  2. Architecture
  3. A patio house on the slopes of Table Mountain

A patio house on the slopes of Table Mountain

A residence in Cape Town that’s organized around a central courtyard while also open to the landscape of a national park

Peerutin Karol Architects

A patio house on the slopes of Table Mountain in Cape Town
By Editorial Staff -
3Emmegi has participated in the project

Cape Town is a tourist destination that many vacationing foreigners fall in love with and then end up moving permanently to South Africa. This is what happened to this home’s owner, a Swiss citizen who’s chosen to retire here. Designed by Peerutin Karol, this home stands in the shadow of Table Mountain, one of the New Seven Wonders of Nature. The house, in a hilly area in the suburb of Bishopscourt, overlooks a lush national park and, especially, the Kirstenbosch Botanical Gardens. Its most unusual feature is that, despite being organized around a central patio that’s closed off on three sides, it offers 180-degree views of the surrounding natural landscape with all its remarkable biodiversity.

 

A patio house in Cape Town

Villa a Città del Capo - Peerutin Karol Courtesy of the owner


The house occupies a single level, except for the basement-level garage, with total floorspace of 1200 m2, including its covered outdoor areas. The rooms occupy three wings, with the central wing, the largest, comprising a large open-plan kitchen space, a dining room, a living room, a study, a library, a gym, and staff accommodation. The other two sections are perpendicular to the first and house the bedrooms. The right wing has the master bedroom and a second bedroom, while the left is a guest area, with two more bedrooms and a living area.

The patio therefore plays a fundamental role in the way the spaces have been organized and in defining the underlying architectural concept. But it also contributes to keeping the home cool. Equipped with a photovoltaic system and heat pump, the home is energy self-sufficient.

 

>>> Read the preview of the article dedicated to Star House, an urban residence in Taiwan, designed by atelier GRATIA (THE PLAN 143)

 

Large windows for dialogue between inside and out

Villa a Città del Capo - Peerutin Karol Courtesy of the owner


The project centers on the dialogue between indoors and out created by the large windows, which have been supplied by 3Emmegi. Comprising a full height sliding glass window that measures around 10 m in length and both divides and unites the living and patio spaces, the main façade is completely transparent. 3Emmegi supplied a panoramic sliding system with essential retractable windows and minimal profiles for the least possible visual impact. The system was ideal, underscoring the strengths of this project in which unobstructed views and an all-glass effect were essential.

The courtyard itself comprises a covered area in which rectangular openings have been created to offer glimpses of the flowerbeds, and an open barbecue area for entertaining guests. A long, narrow semi-Olympic swimming pool, designed for training, runs along the entire length of the patio.

Villa a Città del Capo - Peerutin Karol Courtesy of the owner


Continuity between the outdoor areas and the main rooms of the living area is underscored by a chromatic uniformity created using whites and beiges and using the same porcelain stoneware flooring. The more private rooms, such as the bedrooms, have parquet floors and wood slat paneling. The paneling also covers the two external walls that intersect at the front door, then continues into the house on one side for around 50 m.

 

Credits

Location: Cape Town, South Africa
Completion: 2022
Site Area: 6313 m²
Gross Floor Area: internal 850m², external 450m²
Architect: Peerutin Karol Architects
Design Director: David Peerutin
Design Associate: Giovanni Pivetta

Consultants
Landscape: Alan Dawson Landscape
Electrical: Ian McWilliam
MEP: De Villiers Sheard
Structures: Poise Consulting Engineers
Quantity Surveyor: SBDS
Home Automation: 4ward
Pool: DesigningAqua

Main Contractor: Gossow & Harding Construction

All images courtesy of the owner

Keep up with the latest trends in the architecture and design world

© Maggioli SpA • THE PLAN • Via del Pratello 8 • 40122 Bologna, Italy • T +39 051 227634 • P. IVA 02066400405 • ISSN 2499-6602 • E-ISSN 2385-2054
ITC Avant Garde Gothic® is a trademark of Monotype ITC Inc. registered in the U.S. Patent and Trademark Office and which may be registered in certain other jurisdictions.