New University Library in Cayenne, French Guiana
  1. Home
  2. Architecture
  3. New University Library in Cayenne, French Guiana

New University Library in Cayenne, French Guiana

rh+ architecture

New University Library in Cayenne, French Guiana
By rh+ architecture -

The building of the University Library, located at the heart of the Guyanese University Campus has to be a driving force within the University and contribute to its regional radiance. It is a structuring facility for all the buildings that constitute the Guyanese University Campus : its vocation is to gather books and readers in a unique place dedicated to knowledge, an open and generous place within the University. It is about providing a cultural and documentary service of quality and also materialise the image of the regional community, therefore one of the main issues is to give to the building of the University Library a physical, social and symbolic identity that will impact the one of the neighbourhood and of the city.

Our aim is to give to this unique building for its program and its central position, a proper architecture – identifiable by its volumetry and its uses – combined to an opening upon the whole University.

The main architectural choice is the creation of an open peripheral space : unlike a construction cast in one piece with no dialogue with the surrounding, the building is wrapped up with a peripheral space of variable dimensions called “gallery” or peristyle. This gallery is an open space, a place where the students meet and pass through, an extra room between inside and outside, sheltered from sun and rain.

Additional wealth, the peristyle forms a place to exchange, a public space taken over – and even “the space for the public” – which connects the library to the rest of the University : the library is a place for studying that is not cut off from the rest of the world, all it takes to see the life of the University Campus is to look up when sitting at a reading table and have a look at the traffic and motions in the gallery. This one is made of a filter: a slope of wooden lace carefully placed around a concrete core.

The construction industry in general, is a field highly consumer for the primary resources (water, energy, raw material) and great waste producer. Our thought has naturally been brought towards an Amazonian Environmental Quality process, version of the High Environmental Quality certification (HQE®) in tropical and subtropical countries. The aim is to minimise, during its whole lifespan, how much the building will impact its external environment and the users who will live there during several generations. It aims at reducing at most the consequences of a construction over the user (internal pollution, health quality, physiological and psychological comfort ) and the environment: (soil, air and water pollution, greenhouse effect, ozone layer).

The main goal for a library is to be able to read comfortably and, beyond the comfort given by the furniture planning, the essential following criteria have to be taken into account are three.

The first one is the thermal comfort: the sun protection of the building rests on the principle of the double-skin façade. All the facades and particularly the W/E facades are protected by this wooden filter that forms a very effective brise soleil, a second roof protects the programmatic heart from the solar radius very intense in Guyana (proximity of the Equator).

The second criterion is the visual comfort: the project offers a gentle and enveloping light, as a result of the many openings spread over the facade : the generous light first filters by the wooden skin is then released in a homogeneous manner inside the building.

With the same logic, the artificial light is regularly distributed in order to avoid any brutal dazzling light or source of reflections and backlighting.

The last one is the acoustic comfort: by implementation of absorbing materials like soundproof ceiling, plaster wall lining for sound insulation of the Mezzanine and the training / exhibition rooms, etc., offer inside calm inviting concentration.

The library is considered as an open space, with wide reception spaces, diverse reading and research spaces and the possibility of lending books. It is also a facility that combines traditional documentation and modern technologies.

Once coming through the gallery – true threshold – the library is reached through a double door entrance space open on a wide entrance hall.

Into the hall there is a reception desk, whose position permits to control at a distance away from the reading room). After going through the access control, the visitor directly reaches the lending desk, the press room, or the temporary exhibition space. The documentary room largely extends in the whole space located behind the reception desk and the temporary exhibition space.

Two patios have been set up in order to bring natural light at the core of the building between the public part and the administrative part, and also in anticipation of an extension requested in the program. The central patio therefore becomes the heart of the connection element organised in a thematic garden.

For the public part on the mezzanine there are, in the documentary room, spaces dedicated to individual consultation : individual work cubicles and research networks, reachable directly from the large central staircase or from a smaller staircase on the side. This  configuration offers privileged workplaces that have a clear view over the large room located below. There’s also a “box” or an autonomous volume that contains the multimedia training room on one side and the exhibition room on the other. The latter is also reachable from a staircase that gives onto the entrance hall.
The entrance to the administrative part is direct from the ground floor, taking the elevator or stairs located on the side of the patio. The offices and the common premises all benefit from natural lighting and views outside and to the patio.

Platform 5

Location: Cayenne, Guyane
Client: Rectorat de Guyane
Completion: 2013
Gross Floor Area: 2.143 m2
Cost of Construction: 5.300.000 Euros
Architects: rh+ architecture

Consultants
Structural: Technopôle Martinique / SODETEC
Fluid: Louis Choulet
HQE: Solener
Acoustic: Rémi Raskin
Wood: Sylva Conseil

Photography: 1/3-6/8-12/15 © Jean Michel André, 4-5-9/11 © Jonathan Cacchia

Keep up with the latest trends in the architecture and design world

© Maggioli SpA • THE PLAN • Via del Pratello 8 • 40122 Bologna, Italy • T +39 051 227634 • P. IVA 02066400405 • ISSN 2499-6602 • E-ISSN 2385-2054