Marina One Singapore
  1. Home
  2. Architecture
  3. Marina One Singapore

Marina One Singapore

Ingenhoven Architects

Marina One Singapore
By Ingenhoven Architects -

Marina One in Singapore is to date the largest project by ingenhoven architects. The project was opened by the Prime Minister of Singapore, Lee Hsien Loong and the Prime Minister of Malaysia, Dato’ Sri Mohd Najib bin Tun Haji Abdul Razak in January 2018. As an international role model for living and working, Marina One makes an innovative contribution to the discourse on megacities, especially in tropical regions, which, in the context of increasing population and climate change, face enormous challenges. The high-density building complex with its mix of uses extends to over 400,000 sq. m and, with its group of four high-rise buildings defines the Green Heart - a public space extending over several stories. This three-dimensional green oasis reflects the diversity of tropical flora. “For a project to become an authentic development, it must be accepted by the people, it must be lived in, and it must be popular. I hope and wish that Marina One will have that authenticity. By working together, we have done everything we could”, says Christoph Ingenhoven, Principal and Founder of ingenhoven architects. Today, more than 50% of the world’s population lives in cities. This number will increase to 70% in the next three decades. By 2050, the world’s population will increase to nine or ten billion. In urban agglomerations, this growth cannot be accommodated without high-rise buildings. The core concept for Marina One is based on a shared central space, which was designed by ingenhoven architects in close cooperation with landscape architects Gustafson Porter + Bowman. The interaction between the geometry of the buildings and the garden facilitates natural ventilation and generates an agreeable microclimate. The largest public landscaped area in the Marina Bay Central Business District of Singapore provides living space close to nature, the usable area of which is 125% of the original site surface area. The four high-rise buildings accommodate office, residential and retail functions and have been rated under the Green Mark Platinum and LEED Platinum schemes. The two office towers each have a usable floor area of 175,000 sq. m; the two residential towers provide 1,042 city apartments and penthouses for about 3,000 residents. The organic shape of the building complex with its iconic louvres, and the generous planting, contribute to an improvement of the microclimate and increase biodiversity. Inspired by Asian paddy field terraces, the green center formed by the four towers - with its multi-story, three-dimensional gardens - reflects the diversity of tropical flora and creates a new habitat. This Green Heart comprises over 350 different types of trees and plants, including 700 trees, on a landscaped area of 37,000 sq. m. Various types of animal become part of this biological diversity. Inspired by the natural climate changes at the different vertical levels of a rainforest, the landscape architecture mimics a green valley with its variations in climate according to level. Restaurants and cafés, retail areas, a fitness club, pool, supermarket, food court, and event areas on the different open terraces not only provide products and services to the residents, office workers, and visitors - they also create a place for social interaction. The compact and efficient layout design is complemented by energy-saving ventilation systems, highly effective external solar screening devices, and glazing that reduces solar radiation into the building. Direct connections to four of Singapore’s six major rapid transport lines, bus stops, bicycle parking facilities, and electro-mobile charging stations ensure that exhaust emissions caused by private transport are significantly reduced. The color scheme of the interior and of the building façade features calm and earthy bronze shades in order to support the harmonious atmosphere.

Location: Singapore
Site Area: 26,200 m2
Completion Date: 2017
Client: M+S
Project Management: UEM Sunrise Berhad, Mapletree Investments
Design Architect: ingenhoven architects
Project Architect: architects61
Landscape Architecture: Gustafson Porter + Bowman
Interior Designer: Axis ID
Quantity Surveyor: Langdon & Seah
Main Contractor: Hyundai Engineering & Construction, GS Engineering & Construction

Consultants
Landscape:
ICN Design International
Structural and M&E: BECA Carter Hollings & Ferner
Façade, Lighting: Arup

Suppliers
Façade:
Mero and Yuanda
Steel Structure: Yong Nam

Photography: © HG Esch

Keep up with the latest trends in the architecture and design world

© Maggioli SpA • THE PLAN • Via del Pratello 8 • 40122 Bologna, Italy • T +39 051 227634 • P. IVA 02066400405 • ISSN 2499-6602 • E-ISSN 2385-2054