Locanda Case Vecie MASAAI Studio
  1. Home
  2. Architecture
  3. Locanda Case Vecie: a food, wine, and architecture experience

Locanda Case Vecie: a food, wine, and architecture experience

This farmstay property in the hills near Verona overlooks a courtyard, designed as a public square

MASAAI Studio

Locanda Case Vecie MASAAI Studio
By Editorial Staff -
Secco Sistemi has participated in the project

A project by MASAAI, a studio led by Matteo Maria Savoia and Carlo Alberto Cusinati, Locanda Case Vecie is in the hills of Grezzana, in the province of Verona. Set in 173 ac (70 ha) of rural land and surrounded by woods and vineyards, the building was designed to promote and revitalize local tourism. It comprises a sustainable farmhouse model with areas dedicated to hospitality, dining, and tasting the owner’s wines.

The project involved restoring and repurposing existing buildings, the construction of a new farm business center, setting up tents for glamping and lawns for campers, and the creation of new themed trails so that guests can appreciate the beauty of the hilly landscape.

 

Credits

Location: Grezzana, Verona, Italy
Completion: 2023
Area: 760 m2
Architect: MASAAI Studio
Main Contractor: Impresa Edile Begalli
Structural Consultant: Studio Breoni

Doors and Windows: Secco Sistemi 

Photography by Francesca Iovene, courtesy of MASAAI

 

 

MASAAI Studio - Locanda Case Vecie © Francesca Iovene, courtesy of MASAAI

 

Locanda Case Vecie: old and new

Locanda Case Vecie opens onto a courtyard transformed into a public square for hikers and cyclists exploring the area. The interior of the farmhouse was fully renovated, with old walls rebuilt, the foundations consolidated, a new cellar dug out of the rock, the integration of all services, and the installation of a thermally insulated envelope around the internal perimeter.

The architectural work was done to preserve the original character of the building. The exposed stone façade was retained, for example, to preserve the building’s history, but was enhanced with climbing plants, green shutters, and large windows that reflect the landscape.

The structure has three levels. At ground level are the kitchen and dining room, work spaces, and a wine tasting and sales room. On the floor above, two new apartments have been created with bedrooms, kitchen, and a bathroom. A building previously used for storing fruit has been transformed into a double-height space with a mezzanine floor, intended to host dinners and other events.

MASAAI Studio - Locanda Case Vecie © Francesca Iovene, courtesy of MASAAI

 

Agricultural and material languages

A tavern space contrasts continuous red flooring with a galvanized iron counter, a timber ceiling with stone walls, with some of the walls left exposed to the retain a typically rustic image. The two new guest rooms on the upper floor use a palette of neutral tones that give them an intimate, welcoming atmosphere, with the effect further enhanced by the starring role of timber, used for floors, ceilings, and furniture, recalling the surrounding countryside.

In all the rooms, modern materials – including iron, reinforced glass, laminated wood and concrete – have been combined with the original materials to create a perfect balance between the old and new, between the languages of agriculture and materials.

 

>>> Discover also the the Corte San Ruffillo farm stay property in Dovaldola (Forlì-Cesena province, Italy), designed by ellevuelle architetti

Keep up with the latest trends in the architecture and design world

© Maggioli SpA • THE PLAN • Via del Pratello 8 • 40122 Bologna, Italy • T +39 051 227634 • P. IVA 02066400405 • ISSN 2499-6602 • E-ISSN 2385-2054
ITC Avant Garde Gothic® is a trademark of Monotype ITC Inc. registered in the U.S. Patent and Trademark Office and which may be registered in certain other jurisdictions.