Kālida Sant Pau Centre by Miralles Tagliabue EMBT | THE PLAN
  1. Home
  2. Architecture
  3. Kālida Sant Pau Centre

Kālida Sant Pau Centre

Miralles Tagliabue EMBT

Kālida Sant Pau Centre by Miralles Tagliabue EMBT | THE PLAN
By Miralles Tagliabue EMBT -

The Kálida Centre is a space of emotional, social and practical support for cancer patients and people around them. It is a home opened to everyone, where qualified professionals offer their help. A house to meet other people, a house where to find a quiet retreat or to have a cup of tea. The plot is located between the new hospital and the original Art Nouveau buildings. It is parallel to a new road defined by the special urban plan of the area and follows the orthogonal plan of the original project. The project includes a small 400 m2 building and a wide garden within the general green area of the building complex. The fundamental idea of the project is to plant some new colored flowers in the garden of the original hospital, and so the center is designed as a garden pavilion where the boundaries between interior and exterior blur and vary. The building offers privacy, light, retreat and protection around the garden. The building is organized in two floors of about 200 m2. The ground floor is situated in a lower level than the complex around. It is conceived as a sequence of flexible spaces, opened to a garden protected by walls, pergolas and vegetation that can accommodate varied activities. In the ground floor we can find the kitchen, a hall and a high ceiling dining room, a small library and a multipurpose room. Every room is surrounded by greenery, and the situation of the patios, trees and pergolas is meant to hide the surrounding hospital facilities and to respect the privacy of the Kálida Centre users. Here in the ground floor is the main access of the building, which has direct connection to the oncology area of the nearby hospital through a paved area between them. This area also allows the access to firefighters in cases of emergency. The rooms on the upper floor, situated at same height that the rest of the complex, lay around the double-height over the dining room. The façades facing the Art Nouveau buildings towards south are more transparent but protected by wooden blinds to ensure privacy. The building façade is a brick wall with glazed ceramic insertions, put together in a variable composition of colors and textures. The wall turns into a ceramic latticework to filter the Mediterranean sunlight, to focus the views of the environment, to provide air circulation and to protect the privacy of inner spaces. The whole project has been inspired by the richness of materials, textures, colors, geometries, drawings and greenery of the original Hospital complex. The architect wanted to keep the full original language of Domènech i Montaner’s architecture and so it is reflected in the new gardens, the façades and the roof design.

Location: Barcelona, Spain
Completion Date: 2019
Gross Floor Area: 400 m2
Costs: 1,850,000 Euros
Architect and Design Principal: Benedetta Tagliabue, Joan Callís (Miralles Tagliabue EMBT)
Project Coordinator: Valentina Nicol Noris (Miralles Tagliabue EMBT)
Design Team: Enrico Narcisi, Gabriele Rotelli, Marianna Mincarelli, , Paola Amato, Helena Carì, Astrid Steegmans, Lisa Zanin, Federico Volpi, Letizia Artioli, Giovanni Vergantini, Paula Gheorgue, Esther Saliente Soler, Vincenzo Cicero, Sofia Barberena, Philip Lemanski, Marco Nucifora, María Cano Gómez, Carlo Consalvo, Luis Angello Coarite Asencio, Teymour Benet, Cecilia Simonetta, Edurne Oyanguren, Yilin Mao, Marilena Petropoulou, Ludovica Rolando, Mikaela Patrick, Erez Levinberg, Pablo López Prol, Mabel Aguerre
Interior Design: Patricia Urquiola Studio
Main Contractor: Construcciones Pérez Villora

Consultants
Structural:
Bernúz Fernández Arquitectes
Electrical and Mechanical: PYF
Quantity Surveyor: Borrell Jover 

Suppliers
Furniture:
Andreu World, Arlex, Cappellini, Gan, Kettal, Moroso, Point, Viccarbe
Lighting: Bover Barcelona Lights, Flos, Marset, Santa y Cole
Kitchen Equipment: Bulthaup
Kitchen Appliances: Casa Gay
Wall and Floor Coverings: Mutina
Textiles: Kvadrat, Teixidors
Sanitary Ware: Roca

Timber Advice: American Hardwood Export Council (AHEC)
Floor Coverings: Listone Giordano

Photography: © Lluc Miralles, courtesy of Miralles Tagliabue EMBT

You might also like:
International Panorama 1
International Panorama 1

Short Characteristics of the Book First volume of a journey into international architecture, in order to interrogate the experimentations, the forms of the project that intertwine innovation, compositional, and building technique ... Read More

Paper Version Paper Version
35.00 €
Keep up with the latest trends in the architecture and design world

© Maggioli SpA • THE PLAN • Via del Pratello 8 • 40122 Bologna, Italy • T +39 051 227634 • P. IVA 02066400405 • ISSN 2499-6602 • E-ISSN 2385-2054