IPERA 25
  1. Home
  2. Architettura
  3. IPERA 25

IPERA 25

Alata Architecture and Consulting

IPERA 25
Edited By Alata Architecture and Consulting -

The building is located on Tatarbeyi Sokak, one of the most virginal and underdeveloped streets of the rapidly transforming Galata District under conservation. Comprised of eight 80 m2 studio flats and one 190 m2 penthouse up for sale, it has a total surface area of 1000 m2. The building is a residential project that extends beyond the conventional codes of the already-built environment, yet manages to reproduce these codes, respecting the existing architectural fabric. In this regard, it continues to find new solutions to the existing problems of architecture by utilizing contemporary technologies and taking into consideration the newly burgeoning socio-economic structure of the region, as well as the infrastructure, environmental conditions, climate, and solar movements.
The building is comprised of a wooden shell that covers the largely transparent living area in an uncompromising manner and set between two blind concrete curtain walls. The wooden components on the front elevation run parallel to the glass façade that evolves into a saddle rood and entirely cover the front and back of the building. Perceived as a gigantic blind façade from one perspective, yet appearing as a translucent veil from the other, the wooden surface also functions as a sun filter. Comprised of parallel horizontal laths that angle at various points, the wooden element divides the façade into four as the middle segments expand outwards, towards the street; leaving the sides exposed, the wooden elements thus allow a view of the street and create a bay window effect that establishes a link between home life and life on the street.
While the building almost disregards the relationship with the street by refusing to repeat the conventional window spans in the neighborhood, it nonetheless revives its place within the context by reinterpreting the traditional bay window structure on the street. Behind its impressive presence on the street, the building displays a plain and statuesque appearance that simultaneously blends into and stands out against the context without competing with the neighboring historic buildings in its critical approach.
As the design is concretized, the concept of the transparent surface of the wooden veil covering the two façades and the roof between two walls is maintained throughout without any qualms. The dilapidated appearance of the neighboring building at arm’s length is perceived as part of the view and the transparent surface is not even partially compromised. While this attitude and the spatial relationship of the interior and the exterior expands the interior volumes of the 80-m2 flats –born out of the new lifestyle needs and culture– towards the façade of the buildings across the street, the translucent nature of the building’s shell allows the street to feel broader and more spacious.

Alata Architecture and Consulting

Location: Istanbul, Turkey
Client: Ipera Group
Completion: 2012
Gross Floor Area: 1100 m2
Cost of Construction: 1.500.000 Euros
Architects: Alata? Architecture and Consulting
Design Team: Ahmet Alata?, Emre Acar, Özge Güngör Ülü?, Dilan Yüksel, Emir Elmaslar, Gabriella Colacicco
Contractor: Ipera Group

Consultants
Mechanical: Baray Heat Systems
Electrical: Bordo Engineering
Structural: Peter Bauer

Photography: 1-7-8-15-21/26 © Ahmet Alata?, 2/5-9/14-16 © Gürkan Akay, 6-17/20-22-27/30 ©Ali Bekman

 

Keep up with the latest trends in the architecture and design world
Tag
#Istanbul  #Turkey  #Residence  #Europe  #Alata Architecture and Consulting  #Architecture of the month 

© Maggioli SpA • THE PLAN • Via del Pratello 8 • 40122 Bologna, Italy • T +39 051 227634 • P. IVA 02066400405 • ISSN 2499-6602 • E-ISSN 2385-2054