House MD, between simplicity and complexity
  1. Home
  2. Architecture
  3. House MD, between simplicity and complexity

House MD, between simplicity and complexity

The project plays with the slope of the land and the unevenness of the garden to create unexpected views

Didonè Comacchio Architects

House MD, between simplicity and complexity
By Editorial Staff -
Schüco, Artemide, Mazzonetto have participated in the project

In Pove del Grappa, at the feet of the Grappa massif and right at the entrance to Valsugana, the firm Didonè Comacchio Architects has completed the construction of a private residence with simple lines, which hide great complexity and compositional research.

The villa is partially set in the ground and plays with the light slope of the decline, emerging from a stone base with a pyramid-shaped volume. The purity of the lines is reminiscent of the form of a hut. Externally, it fits into its context as closed and impenetrable volume, hiding patios, small courtyards, and terraces. The architects took advance of the topography of the garden to create intimate and hidden outdoor spaces, open the architecture outwards with large, full-height windows, and fill the house with the sight of the surrounding landscape.

 

Increasing privacy, like a game of Chinese boxes

House MD, Didonè Comacchio Architects ©Alberto Sinigaglia, courtesy of Didonè Comacchio Architects

The complexity of the building layout was shaped by the desire to create environments with increasing privacy: hallways and corridors give access to smaller, more private rooms, and the larger spaces hide other smaller spaces behind flush doors that follow each other in sequence, like in a game of Chinese boxes.

The heart of the composition is a glass volume that is located almost in the center with respect to the layout of the ground floor, like a pivot around which the entire house revolves. With direct access from the garage, it overlooks the living area through transparent closures and was designed to hold collectible automobiles, as well as works of art and small expositions.

The first floor, dedicated to the sleeping area and the family’s private life, features a small living area and two double bedrooms, each with its own bathroom. On this floor, the layout is polarized by two open spaces that open the volume on opposite sides, with a panoramic viewpoint and a terrace that houses a hot tub.

Discover House EA, the restoration of a 1960s building

 

Clean, minimalist surfaces

House MD, Didonè Comacchio Architects ©Alberto Sinigaglia, courtesy of Didonè Comacchio Architects

A brown, pleated pattern is the leitmotif of the project, which is found in the internal finishings, furnishings, and façade elements.

On the exterior, the massive natural stone base embedded in the ground is topped by the volume of the first floor, which is clad in a folded and perforated metal sheet. Inside, the ceiling of the ground-floor living area and the bedroom headboards recall the same motif, created through the juxtapositions of many dark wooden shingles. Other furniture elements, like the bathroom furnishings, are decorated with the same finishing.

This decorative element is flanked by extremely linear and contemporary furnishing elements: planar, smooth surfaces in dark wood and white colors fill the spaces, juxtaposing the wall and floor finishings, which also feature these contemporary lines.

The use of natural gray stone complements the palette of the interiors, with great blocks that serve as tables or support surfaces, and the cladding of the stairs serves as a mediator between the smooth gray resin used for the ground floor – this device creates continuity between the indoor and outdoor flooring – and the warmer, more intimate light brown parquet, used for the sleeping area.

Subscribe to our newsletter

Credits

Location: Pove del Grappa, Vicenza, Italy
Architect: Didonè Comacchio Architects 
Year: 2023
Contractor: Impresa Cappellari
Build Up Area: 500 m2

Consultants
Structural Engineer
: NOS (Stefano Scomazzon, Enrico Scanavin)
Plant and system design: Mountech Srl STP

Suppliers
Windows: Schuco
Electrical part: Artemide
Metal Facades: Mazzonetto Skin

Photography by Alberto Sinigaglia courtesy of Didonè Comacchio Architects 

 

Keep up with the latest trends in the architecture and design world

© Maggioli SpA • THE PLAN • Via del Pratello 8 • 40122 Bologna, Italy • T +39 051 227634 • P. IVA 02066400405 • ISSN 2499-6602 • E-ISSN 2385-2054
ITC Avant Garde Gothic® is a trademark of Monotype ITC Inc. registered in the U.S. Patent and Trademark Office and which may be registered in certain other jurisdictions.