Hof van Duivenvoorde by 70F architecture | THE PLAN
  1. Home
  2. Architettura
  3. Hof van Duivenvoorde (Visitor Center)

Hof van Duivenvoorde (Visitor Center)

70F Architecture

Hof van Duivenvoorde by 70F architecture | THE PLAN
Edited By 70F Architecture -

Dutch architecture studio 70F architecture designed a visitors center that “lives”. Hof van Duivenvoorde (Duivenvoordes Courtyard) has nine movable façade parts that open up the building in the morning and close it at night. When the façade is open, the building is a light restaurant; when it is closed, it becomes a modest barn that disappears in its surroundings. Hof van Duivenvoorde is the visitor center that belongs to Duivenvoorde Castle and Estate, a national monument in the city of Voorschoten. The Duivenvoorde foundation was the commissioner and asked 70F architecture to create a building that would look like a barn but at the same time be transparent and have a welcoming atmosphere. The solution, with its movable façade parts was a direct hit with the commissioner, but turned out to be difficult to execute. No hatch producer or hinge supplier was up for the challenge. Bas ten Brinke, owner of 70F architecture, therefore decided to do the engineering himself. Hof van Duivenvoorde inhabits a restaurant, a museum shop and space for the volunteers who give guided tours in the castle and around the estate. The building is relatively small - 6 x 30 m - but feels spacious because of the high transparency. You can look from one side of the building to the other. The space above the kitchen (in the far end of the building) and the sanitary unit (in the middle) are left open, thus showing the roof and its construction in its entirety. Some of the fixed windows continue up and over the roof-ridge into the back roof plane, towards the monumental garden wall. The building is an example of modern architecture, fitting seamlessly in its 13th Century surroundings defined by the castle.

Location: Voorschoten, The Netherlands
Completion Date: 2017
Gross Floor Area: 180m2
Architect: 70F architecture
Engineering: Ingenieursgroep Van Rossum
Client: Duivenvoorde Foundation
Main Contractor: Snitselaar Bouw

Photography: © Luuk Kramer, courtesy of 70F architecture

Subscribe to our newsletter:
I hereby declare that I have read the Privacy Policy and consent to the processing of my personal data.
Keep up with the latest trends in the architecture and design world
Don't miss the opportunity to join interesting education courses
Get a sneak peek of THE PLAN magazine and webzine contents
Tag
#Luuk Kramer  #Voorschoten  #The Netherlands  #Wood roofing  #Wood  #Concrete  #Glass  #Mixed use  #Europe  #70F Architecture  #Wood in Architecture 

© Maggioli SpA • THE PLAN • Via del Pratello 8 • 40122 Bologna, Italy • T +39 051 227634 • P. IVA 02066400405 • ISSN 2499-6602 • E-ISSN 2385-2054