Hidden Valley Desert House
  1. Home
  2. Architecture
  3. Hidden Valley Desert House

Hidden Valley Desert House

Wendell Burnette Architects

Hidden Valley Desert House
By Wendell Burnette Architects -

The Hidden Valley Desert House is a “long pavilion for living” composed of a canopy hovering above a plinth. The south-facing house is precisely sited in the middle of a saguaro-studded knoll just high enough to obtain distant views south to the west Phoenix Valley floor, the Valley’s mountain ranges to the south/southeast, as well as reverse sunsets on the more proximate Continental Mountain to the east. The threshold to this dominant eastern view is a unique confluence of ecology; a teddy bear cholla field growing out of a prominent outcrop of pinkish-red shale stone which is found running along the entire eastern edge of the site. The geology of this rarefied site condition is extended westward into a simple ground-based plinth at an elevation of 2,450 ft. roughly following the east to west contours of the site. Hovering above the plinth is a large shade canopy that embodies the necessary sustenance for this shelter as a home. The thickened canopy will harvest the majority of the energy and some of the water needed for this close to net zero house, as well as housing all mechanicals. The expansive canopy is supported by a dispersed core of mass forms that minimize glass to wall percentage (35/65% respectively) while framing focused views for a range of indoor/outdoor programs north, south, east, and west. The west end/lower level of the plinth is inhabited as a thick cave, while the main level/top of the plinth is open in all directions and, at times, has no discernible distinctions between inside and outside. This plinth level is lived upon as one contiguous space under one continuous canopy that connects the 2,000 sq. ft. indoor programmed space with 1,000 sq. ft. of fully programmed/fully shaded outdoor space. The materiality of the plinth is a hybrid economic construction of stepped local concrete masonry walls and an integrally colored concrete deck/slab rendered monolithic with a Verati-like plaster as required. The deep mill finish stainless steel canopy fascia screens the photovoltaic solar panels beyond while mirroring the landscape and sky. The underside of the canopy inside and outside is a black theatrical fabric scrim that creates a continuous feeling of deep soft shade while subtly screening the conventional gang-nail wood truss roof structure and black-fabric-faced R-38 sound/thermal batt insulation above. The central and dispersed cores are finished with similar “shadow reflective finishes” of cold-rolled mill finish steel, ebonized sustainable MDF (Medite), three different dark finishes of highly sustainable resin-infused paper (Richlite), as well as an integral color purple-black Wabi-Sabi stucco with vermiculite. The shadow cores meld with the underside of the canopy while housing a diverse range of smaller programs that free up the space within, without and between. For our clients this house was about purging/simplifying their life and also about an indoor/outdoor house for their Birds, Koi, Rhodesian Ridgebacks and one cat and their very specific way of living.

Location: Cave Creek, Arizona, USA
Client: Kim and Keith Meredith
Costs: $1.3M USD
Architect: Wendell Burnette Architects
Project Team: Wendell Burnette, Qianyi Ye, Austin Nikkel, Rebecca Gillogly
Main Contractor: Verge Design Build

Consultants
Structural: Rudow + Berry
Mechanical and Plumbing: Otterbein Engineering
Electrical: Woodward Engineering
Lighting: Creative Design in Lighting
Civil: SSE

Suppliers
Acoustical Ceiling: Rose Brand
Furniture: Chilewich, Unika Vaev, Willy Guhl, Gaggenau Appliances
Sanitary Ware: Dornbracht, Watermark

Glass: Guardian Glass
Sanitary Ware: Duravit

Photography: © Bill Timmerman

You might also like:
International Panorama 1
International Panorama 1

Short Characteristics of the Book First volume of a journey into international architecture, in order to interrogate the experimentations, the forms of the project that intertwine innovation, compositional, and building technique ... Read More

Paper Version Paper Version
35.00 €
Keep up with the latest trends in the architecture and design world

© Maggioli SpA • THE PLAN • Via del Pratello 8 • 40122 Bologna, Italy • T +39 051 227634 • P. IVA 02066400405 • ISSN 2499-6602 • E-ISSN 2385-2054